25 april, 2024

ÄmneItalien

Bolzano Pinot Nero Riserva 2006

Till middagen igår avnjöts ett vin som Systembolaget sänkt priset på. Från 143 kr till 115 kr, vilket gör att det känns lite lättare att spontanhandla. Egentligen var jag inte ute efter dylik men den liksom bet sig kvar med sitt naggande pris. Jag...

Taleggio- och salviafylld kycklingfilé med risotto Milanese

Pjuh, tillbaka i Italien igen efter trevliga irrfärder på den iberiska halvön. Idag är det den nordliga delen av stöveln som står till grund för måltiden. Självklart handlar det om ost och det är taleggio som får bevisa sina matlagningsegenskaper...

Un viaggio in Toscana

I april-maj 2008 tog vi Ryan Air till Pisa för vidare biltur till Grevé in Chianti i Toscana. Det tar tydligen ett år att få ändan ur vagnen och göra nåt av bilderna. Det här var en resa som jag drömt om många gånger. Tänk att bila runt i Italien...

Ett till vin till ost och dessert

Amarone della Valpolicella är ett ganska speciellt vin. Vinet har en hög alkoholhalt (ända upp till 17.5% har jag sett) och druvorna har torkat i minst tre månader innan de pressas. Druvorna i Amarone heter allt som oftast Corvina, Molinara och...

Ravioli med gorgonzolasås

Eftersom jag blivit väldigt inspirerad av att göra egen pasta kommer här till allas förskräckelse ännu ett litet inlägg. Och på köpet kan jag bidra med en och annan klantighet. Som tack för att du läser.. vänta sluta inte nu!

Gorgonzola – en ost med brett register

Vem kan segla förutan vind? Vem kan ro utan åror? Vem kan skiljas från vännen sin utan att fälla tårar? Vem leva ett helt liv utan att avnjuta en perfekt mogen gorgonzola? Det är dags för en italiensk klassiker, minst lika känd som Parmigiano...

Ett vin till ost och dessert

Ett halvsött norditalienskt vin av typen Recioto är som gjord för att avnjutas till ost och desserter. Särskilt desserter med kakao, en Tiramisu passar också alldeles ypperligt. Just Reciotovinet är en venetiansk specialitet som har en lång historia...

Gran Cru di Grotta di Brisigbella

Vilket kort och kott betyder grottlagrad opastöriserad pecorino. Pecorino-ost är alltid gjord på fårmjölk vilket gör att den får den karaktäristiska och syrligt salta smaken. Pecora betyder får på italienska. En Pecorino-ost kan vara både mjuk och...

Terreno Vin Santo – Heligt vin

Då var det heliga vinet slut, urdrycket, uppsupet. En trevlig liten flaska som inhandlats på Terrenos vingård i hjärtat av Toskana i april. Det var inte det enda vinet vi fick med oss, men det var den enda som fått stå oöppnad… tills nyss då...

Tiramisu

Lite väl mycket italienskt nu. Men vara bara tvungen att själv försöka göra en tiramisu med inspiration från restaurangen Linguini. Det ska bli intressant och se om den blir lika god! I så fall handlar det nog mest om nybörjartur. Tiramisu Ricetta...

Taleggio – Lombardiets stolthet

Taleggio – en italiensk favorit. En av många kanske ska tilläggas. Osten kommer inte långt ifrån den flygplats du landar på när du åker med RyanAir till Milano.. just det Bergamo. Till alla Glenn därute kan ju tilläggas att Bergamos...

Canneloni med emmenthaler- och salsicciafyllning

Ja då var det dags igen. Pasta, kära pasta. Det var ju pastafrossa för ett tag sedan och jag lyckades nästan ta ett kort som duger. Numera, såhär på höstkanten, är det svårt att få till några bra foton, det blir till att laga mat på dagen eller ta...

Grana Trentino

En Parmigiano eller en grana i alla ära men ibland måste man ju förnya sig lite. Gled förbi A Tavola på odengatan en fredag efter jobbet för att köpa det obligatoriska helggodiset. Jag fick lite godsaker med mig hem, bland annat en ost från Segno di...

Pancetta – Fett gott!

Jag kan inte påstå att jag är så bevandrad i pancettans underbara värld. Tycker mest “baconet” ser väldigt köttsnålt ut, mest strimmor av kritvitt fett. Min lokala månglare av bland annat pancetta försökte upplysa mig om att: -Visst, det...

Salsiccia med gnocchi och buffelmozzarella

Numera en fredagsklassiker. Färsk salsiccia med gnocchi och mozzarella. Mozzarella på buffelmjölk dagen till ära. Man måste ju bara älska italienarna för alla dessa fantastiska och underbara små ting… Jag tycker att moz ger en lite lättare...

Buuhu… snart är den slut!

Snart är favoritoljan slut.. endast några få droppar kvar av det gröna guldet med gula inslag. Doften är inte så mycket sommaräng som den sicilianska oljan jag brukar använda utan mer tomatig med stor pepprig avslutning. Syran är hög och fungerar...

Tryffelsalami

Enkelt förklarat är salami inget annat än slankt kött och fett blandat med salt och peppar och tryckt i en naturtarm. Låter kanske inte så himla gott eller hur?