(23/10) Ibland blir det kul. Min personliga guide Virginia har ordnat så att jag ska få träffa Silvio Pistone, en härlig kille som tillverkar fårost uppe i bergen mitt i mörkaste Småland (Langhe i Piemonte) i närheten av den lilla staden Borgomale. Han talar ‘small english’ precis som de flesta andra jordbrukare här. Tur att jag har Virginia med mig som får agera tolk. Hon har även småbarnen med sig, Adelaide och Corrado, som är väldigt busiga. Typiskt italienska menar Virginia :). Silvio Pistone är en av karaktärerna i den omtalade dokumentären Langhe DOC som sänts i Italien alldeles nyligen. (Släpps på DVD i december. Här är en liten snutt.)
Borgomale; ett böljande landskap med slingriga vägar alldeles perfekt för en Ferrari. Jag möter faktiskt tre stycken på vägen hit. Vroom, vroom… GPS är en ovärderlig tingest här uppe i Piemontes avkrokar, men jag får ändå leta en stund efter den rätta grusvägen upp till huset.
Här hos Silvio betar trettio får på den bördiga bergsmarken – han hade femtio stycken tills för ett tag sedan men kände att det var för många att hålla reda på. Han mjölkar alla djuren för hand två gånger per dag. Här uppe i bergen finns naturligt stor variation på betet och ostarna tar smak av det som finns tillgängligt. Silvio är traditionalist ända ut i fingerspetsarna – men gillar att experimentera. Silvio berättar att ostmakarna i området brukar träffas och äta och dricka vin tillsammans – den som kan presentera den konstigaste osten vinner allas respekt. På italienska heter fårost Formaggi di Pecora (pecora = får). Med det är inte några vanliga Pecorino-ostar som tillverkas. Nej, det är små underverk av opastöriserad fårmjölk som endast värms till 35 grader – all smak och bakteriekultur behålls intakt. Ostarna är delvis mjuka och vita, bruna och hårda eller guldiga och lite kladdiga. För mig är detta bland de godaste ostar jag smakat.
Vi börjar turen inne i huset, det visar sig att Silvio inte bara gör goda ostar.. om det vore så enkelt! Här mals den egna säden till mjöl och det bakas bröd i vedugnarna. Si, det finns flera ugnar. En av dem används dels för att baka bröd i men även för att värma upp det lilla utrymme (en liten lada) som används som ostprovningsrum. Utsikten från den lilla ladan är magnifik och solen går ned bakom röda och gula kullarna medan vi smakar utav gårdens läckerheter tillsammans med ett glas Dolcetto. Vi får prova ostar i olika mognadsgrad; från någon dag gammal, nästan som ricotta fast fetare och mycket godare, till en riktigt lagrad jäkel. Silvio är en anspråkslös herre, han berättar om hur det kom sig att tillverka ost och om alla framgångar och motgångar som det innebär att vara en passionerad lantbrukare. Hmm. Det vore riktigt trevligt att flytta hit och börja som lärling. Det skulle bli tufft men kul.
Silvios ostar säljs till stor del på restauranger i området – bland annat på restaurangen La Casa Della Saracca i Monforte d’Alba.
Här i området tillverkas en marmelad som är helt fantastisk. Den kallas Cugna (kuun-jah). Mosade druvor från vintillverkningen blandas med mogna frukter, hasselnötter och valnötter. Allt får koka samman i flera timmar. Gudomligt till alla sorters ost och eftersom det innhåller druvrester passar det ypperligt till nästan vilket piemontesiskt vin som helst.
Superintressant och verkligen kul läsning. Tack för det.
Och mer finns det att berätta men det gäller ju att få ut posterna NJG…
😉
Yes, it actually was a great trip: amazing cheese & bread, typical Langhe thick October fog, cute woolly sheep and… a couple of naughty kids! 😉
Yeah, too bad about the fog though – luckily it wasn’t that thick. Very cute sheep and kids 🙂
vem kan ordna en ost-och vinresa till dessa spännande producenter? kommer som ett skott!! tack för fina bilder…
Eva: När jag var till Paolo och Monica (Pietro Rinaldi) berättade de att två stycken halvitalienska systrar (Anna & Helena) anordar resor till Piemonte med inbokade besök hos Paola på Fratelli Revello, Pietro Rinaldi (Monica & Paolo) och många fler… Ciaoalba.se heter de och importerar även vin från Pietro Rinaldi.
ÅK!
[…] Så var det dags för ett nytt inlägg på IKEAS Livet Hemma-blogg. Denna gång handlar det passligt nog om ost till julbordet. Och såklart till efter julbordet. I förra inlägget betade vi av ett gäng trevliga grönmögelostar och nu är det dags för den engelska stoltheten; Stilton, som jag skrivit om här. Cheddarostarna då? Nästa jul. Silvio Pistone som omnämns i inlägget kan ni läsa om här. […]
[…] till så att jag verkligen fick mersmak på Piemonte. Trippsen till Salone del Gusto och ostmakaren Silvio Pistone var magic. Denna resa har vi tänkt till lite och försökt samla ihop vingårdsbesöken. På […]
[…] Facebookvänner. En av mina bilder hamnade ju på filmens hemsida. (oerhört smickrande) efter mitt lilla inlägg om ostmakaren Silvio Pistone. Aja, det lilla ljuget gjorde att vi fick komma in i cantinan i alla fall. […]
[…] med en alldeles förtjusande liten syrlighet och perfekt sälta. Den är kanske inte lika god som Silvio Pistones alldeles färska fårost men inte långt ifrån. Traditioenellt tillverkas ricotta (betyder omkokt) […]