30 september, 2023

Tryffelsalami

Enkelt förklarat är salami inget annat än slankt kött och fett blandat med salt och peppar och tryckt i en naturtarm. Låter kanske inte så himla gott eller hur? Nej, inte alls gott, särskilt inte de fetsliskiga ofta danska salamikorvarna från Göl med flera. Men en äkta italienare är ofta fantastiskt god. De allra vanligaste och mest kända heter Felino, Sopressa, Milano och Napoli. Men inte är det dem det ska handla om.

Salamin för dagen är en sorts tryffelsalami som ofta säljs i välsorterade chark- och delibutiker. Jag vet faktiskt inte vad just denna variant heter (eller kostar). Lite skämmigt hrm.. men jag ska ta reda på det. Färgen är inte så mörkröd som andra varianter, det kan kanske bero på att den är lagrad kortare tid. Doften är pepprig med en distinkt tryffelarom. Jag har nog aldrig sett en så tryffelstinn salami någonsin. Det är självklart svart tryffel eftersom priset inte var 10 000 kr per kilo. Måste ta reda på priset på denna.

Det är en balanserad smak, självklart en omfamnande tryffelsmak inbakad i en ganska stor sälta och alldeles lagom pepprighet. Det räcker med ett par tunna skivor för att bli beroende. Fantastisk till öl men såklart passar den alldeles utmärkt till en italiensk nebbiolo (skulle jag tro).

Återkommer med pris och namn.

Uppdaterat: Pris cirka 65 kr/hg.. namnet är svårare.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer
 • Hej hej!
  Tryffelsalami är något man kan längta efter, tyvärr svårt
  att få tag i mina trakter, Småland, Nässjö, men är just
  nu Täby hos dottern m familj och i kväll blir det fest.
  Jag har hittat tryffels. tidigare nere i Hötorgshallen,
  rakt ner till höger längst bort i hörnet, vet inte vad de
  heter, men de har den bästa salamin som finns i Italien.
  Tillverkas någonstans i norra delen.Dotter ska köpa på
  hemvägen från jobbet, en Nebbiolo Langhe till, vad tror du?

  Trevlig helg!

  Imre Bokor
  Matkreatör, (självutnämnd)

 • God Dag!
  Det är min favorit salami!
  Har tidigare bott i norra Norrland, där var salamin väldigt dyr ung 95kr/hg men bor nu i Göteborg där den kostar 45 kr/hg. Men namnet i affärerna verkar den endast heta Tryffel salami. Men sjukt god är den! 🙂

 • Har just köpt 3 hekto av en tryffelsalami i hötorgshallen i Stockholm. 35 kronor per hg. Den är helt fantastisk. Den doftar tyffel så fort jag viker upp pappret. Jag har ätit mycket salami i mina dagar men detta tar priset. Fantastiskt!