23 oktober, 2021

ÄmneItalien

Carls Deli – nya lunchhaket i Hötorgshallen

Så är det äntligen färdigtställt – den lilla 20 platsers pasterian hos Carls Deli. Det är bara att gå dit för att bli italienare för en timme. Är ni ett gäng så dela gärna på en ost- och charkplatta – mer än lovligt gott med färkskuren...

Fontanafredda Barolo 1985

Ett ängsligt väntande – det var ju för billigt för att vara sant. Enligt säljaren på ebay postade han paketet den 8 februari och igår frågade jag en aning försynt om han visste status eller hade ett sändningsnummer. Varken Posten, DHL eller...

Pasta pomodori med buffelmozzarella och ett glas Douro 2007

Försommar och balkongbilder. Undrar hur många ggr de där prickarna kommer vara med på bild denna sommar? Måånga gånger… Ibland är det inte dumt med något lättlagat och snabbt ätet. Jag gillar det, särskilt när vi har en liten kille som alltid...

Burratina Di Corato

Ja, di där italienarna alltså. Vad sägs om en sorts mozzarella fast på ett lite mer syndigt vis. Burrata är en sorts färsk buffelmozzarella injicerad med grädde. Ytterhöljet är gjort som en påse av buffelmozzarella medans innanmätet är fylld med...

Doyouwine?

När jag semestrade/var på studiebesök i Piemonte-regionen i oktober 2010 träffade jag Albas ledande, men mycket lilla, webbyrå: BluLab. Det visade sig snabbt att människorna var lika frälsta som jag utav mat och viner från regionen – inte...

Testun Al Barolo – berusad ost

Det finns ett antal produkter som drar nytta av vinframställningens restprodukt: marmelader, ripasso-vin, sprit och som tur är ost. Testun Al Barolo marinerad och lagrad i pressrester från Barolo-produktionen. Den är lite speciell, vissa år är den...

Aglianico i variation

Även om jag gillar fransk ost föredrar jag vin från Italien just nu. För ett tag sedan var det Viniks sköna gröna viner, främst från Languedoc i sydfrankrike som med stor förnöjsamhet slunkit ned – både till mat och som sällskap i soffan. Men...

Pecorino och tryffelhonung

Att ost och honung kan vara så gott! Välj en valfri pecorino och köp en liten burk av denna gudomliga honung så är himlen nära. Självklart går det att gnaga på osten helt allena. Pecorino är en fårost från Italien, den kan köpas både färsk och hård...

Paolas vin direkt hem till dörren

När jag var i Piemonte och bodde nära den lilla staden La Morra hos Paola (som är svenska) på vingården Fratelli Revello i Frazione Annunziata slogs jag av tanken på att aldrig kunna avnjuta vinerna hemmavid. Det går ju att utföra en privatimport av...

Pietro Rinaldi i Madonna di Como

Efter en vecka av sköna möten med människor som gillar samma sak (ost/mat/vin) som en själv är det lätt att bli lite bortskämd. Jag undrar, kan det bli bättre, om nästa nisse eller nissa kan erbjuda något som ytterligare kan spä på den redan fulla...

Ceretto – wine and culture

Efter ett par besök hos diverse små vinproducenter i Barolo är det kul och intressant att få besöka en stor producent. Cirka 1 miljon flaskor stor sådan. Ceretto Azienda Vitivinicole är inte så välkänd för mig. Jag tror inte jag sett någon av...

B&B Fratelli Revello

Efter stor språkförbistring är det skönt att få prata svenska. På vingården Fratelli Revello bor Paola tillsammans med Carlo – en av revellobröderna. Paula är svenska och det gör att det känns lite som hemma. Ett gäng svenskar är här också men...

Piemonte på hösten…

Sitter på en vingård i La Morra i Piemonte och sippar på gårdens Barolo från 1999 helt ensam i den lilla matsalen (kl är 20). Gården Cascina Ballarin drivs av två stycken bröder och de bor och arbetar här med sina familjer. La familia a-hh. Tydligen...

Vamonos Barberas!

Druvan Barbera ger ett snabbmognande vin som bara doftar och smakar mörka surkörsbär med skärande syra, innehållande en ansenlig dos metanol!? Nja, inte riktigt. Tomas, den vandrande encyklopedin vad gäller norditalienska viner bjuder in och ställer...

Ost i och på maten

Vilken annan rätt är så beroende av en väldigt speciell ost som ingrediens och garnityr som risotto? Rätten som egentligen innebär att koka in buljong i ris och sedan tillsätta parmesan. Men det finns ju väldigt många sätt. Såg Solens mat på SVT...

Mascarello Langhe Rosso Status 1999

Många vininlägg nuförtiden. Alltsedan Carlo lockade med ett gäng viner från den legendariske traditionella producenten via ‘ugemailen‘ har jag suktat efter att få knäppa en av dessa åldringar. Nu blev det inte fler av denna variant...

Sommarpastan 2010

Papardelle med gremolata, parmaskinka, rostade pistagenötter och flagad parmesan. En för denna sommar vanligt förekommande maträtt. Kanske inte med parmaskinka varje gång. Inte pistagenötter heller för den delen. Bred pasta, gremolata och parmesan...