Vilken annan rätt är så beroende av en väldigt speciell ost som ingrediens och garnityr som risotto? Rätten som egentligen innebär att koka in buljong i ris och sedan tillsätta parmesan. Men det finns ju väldigt många sätt. Såg Solens mat på SVT-play häromdagen när en italienare rörde ihop den lokala varianten. Å hej och hå vad mycket fett. Efter halva tiden tillsättes grädde och när risotton var nästan klar klickades världens största smörkub ner. På med parmesan och sedan massor av den för området väldigt kända osten Bitto. Gissar att paltkoman var svår efter den bomben. Klippet hittas på www.svtplay.se. Avsnitt 6/6.
Jag brukar göra lite olika varianter beroende på om jag vill springa ett par mil i skogen eller bara några kilometer 😉
Ett par kilometer: Lök, hönsbuljong, carnaroli-ris, vitt vin, parmesan.
Citronmarinerad kyckling rubbad med finhackade soltorkade tomater. Färsk sparris som rörs ned i risotton när den är klar.
15 kilometer: Lök, köttbuljong, carnaroli-ris, vitt vin, oxmärg, smör, parmesan, tryffelolja
Risotton garneras sedan med hackat bacon/sidfläsk, små hela skogschampinjoner och kantareller som confiterats i rikligt med oxmärg. Hedonistiskt? -Ja!
Det där med att ta kort på mat… Jag får se och lära här. Men det är ju gott med varm mat!
Glömde; jag har med fördel använt andra ostsorter än parmesan. Appenzeller, Gruyere, Talleggio…
Va härligt att du återupptog bloggandet, det är så mysigt att kika in här bland alla lockande ostar! Keep it up för här trivs jag!
Tack!
🙂
Ja verkligen trevligt!
Smalversionen tycker jag låter lite tråkig.. Inte ens en liten smörklick? 😉
Den andra däremot…
Ok, lite smör brukar det bli där också =)
Gott! Var köper man märg?
mvh Andrea
Lite varstans faktiskt. ICA/Konsum typ.
Ljuvligt!
[…] med lite olivolja och pesto. Gärna ett litet täcke av pesto på kyckligarna. Risotton rörs på sedvanligt vis ihop enligt konsten alla regler. Med eller utan märg beroende på hur många varv i skogen det är […]