22 maj, 2025
Villa Fridhem i Åby utanför Norrköping

En paus i vardagen – weekend på Villa Fridhem i Åby

Jag hade aldrig varit på Villa Fridhem tidigare, så när vi körde upp mot herrgården nära Norrköping kände jag mig både nyfiken och förväntansfull. Området var också omgiven av äldre hus – känslan var lite som en klassisk slottsträdgård. Även om träden inte hade börjat blomma än, kunde jag tänka mig hur vackert det måste vara här på våren och sommaren, när man verkligen kan njuta av den härliga utsikten över Bråviken.

Incheckning och en titt i minibaren

När vi klev in i receptionen på Villa Fridhem blev vi varmt välkomnade och sedan bar det snabbt av mot våra rum – resdammet ska tas om hand n’ all that. Den nyrenoverade flygeln på hotellet var smakfullt inredd, och rummen var inredda i elegant stil med alla tänkbara bekvämligheter, bland annat en egen espressomaskin. Och snacka om minibar! Det var som en liten vin- och champagnebutik (och lite starkare saker) med riktiga glas (yes, inga skitglas á la ISO här inte). Vietti, en av mina absoluta favoritproducenter från Langhe och Barolo, fanns med – och det var verkligen den lilla extra touchen som jag inte hade väntat mig. Det var också lite småkul att man kunde beställa roomservice med en Krug-champagne för “ett par” tusenlappar om man ville göra det hela ännu lyxigare. Det stod ganska klart redan här att det finns en passion för vin 🙂

Utsikt över Bråviken och naturskön promenad

Efter att ha gjort oss hemmastadda på rummen begav vi oss ut på en kort promenad. Vi gick upp för en stig och kom upp på toppen av berget där en riktigt fin utsikt över Bråviken (med Norrköping i bakgrunden) väntade. En promenad nedför och runt byggnaderna – tänk att vara här på sommaren när det är aningens skönare att hänga på loungen på framsidan och bara njuta av bistromat och goda drycker! Vi missade prinsessan Sofias stig 🙁

Femrättersmiddag

Middagen på Villa Fridhem var verkligen smakfull med fina uppläggningar – vi fick en femrätters middag i den eleganta matsalen? Vi började med en brioche i brytbrödsform, och ett varmt svampfyllt bröd – hey, you had me at hello! Sedan följde:

VIT SPARRIS
Lättgravad vit sparris med stenbitsrom, jordärtskocka och tryffelemulsion

MARULK
Rosmarinstekt marulk med barigoule på bönor, potatis, majrova och svampvelouté

LAMM
Lamm med ramslökssmör, sotad grön sparris, kirskål och vinägersky.

CHEVRE
Chevre med rödbeta, honung och fröknäcke

GIN- OCH DILLSORBET
Gin- och dillsorbet med gravad citroncrème, fläderpannacotta, mandelkaka och gurkmaräng

Vi valde basvinpaketet, det passade som handen i handsken till maten – blev inte förvånad direkt. Jag hade såklart önskat ett rödpang från mitt favoritdistrikt men fattar, en rioja och lamm är den svårslagen kombo! Proffsig personal, kunnig på både viner och rätter. Det fanns vinpaket ända upp till över 2 000 kr.. wiihoo!

Frukosten alltså!

Efter en god natts sömn var det dags för frukost. Och den var något i hästväg :). Här finns kärlek till brödbak, till goda desserter (princesstårta serveras från frukost och framåt), perfekt äggröra, goda juicer, hantverkskombucha från Qvillinge och mousserande för den som vill börja dagen lite extra prinsessligt. Det enda jag kan ge negativ kritik är baconet som var lite för ojämnt tillagat. Det blev såklart en lång frukost (allt ska provas!) med härligt fin utsikt över herrgårdsnaturen och Bråviken som backdrop.

En helg fylld av natur, mat och vinupplevelser på Villa Fridhem

En helg fylld av vacker natur, fantastisk mat och en hel del vinupplevelser. Ett stort plus för service och bemötande! Och frukosten! Ett besök rekommenderas varmt! Sorry för mobilbilder men stora kameran fick stanna hemma 🙁

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill