För en ostnörd är cider inte svårt att älska. Den passar till många ostar men kombon som fick mig på fall var en överlagrad opastöriserad Brie de Meaux från en liten producent och en fransk torr cider från Normandie. Den kombon är i klass med epoisses (eller soumaintrain) och röd bourgogne. Båda dessa kombinationer skapar små fyrkverkerier i munnen!
Fast forward cirka 10 år. Nja, det har ju inte blivit så mycket cider och det har sannerligen inte ätits ost i den utsträckning som denna blogg förtjänar. Under dessa 10 år har i alla fall något hänt vad gäller cider, flera ‘riktiga’ cider har landat på glasbanken – många genom Riktig Cider’s förtjänst, samt att det parallellt med ölbryggarboomen poppat upp många intressanta svenska producenter av hantverkscider. En av dem är Pomologik från Strängnäs.
Pomologik – Svensk hantverkscider från Strängnäs
Pomologik är Johan Sjöstedts idé om hur ciderrevolutionen i Sverige ska smaka. Johan är utbildad sommelier och arbetat som vinjournalist men även som kock. Det måste vara en perfekt erfarenhet som cidermakare att ha hela spektrat av ingående kunskap kring både dryck och mat. Det är en kvalitativ och smaksäker producent av cider, inget snack om den saken. I Pomologik finns även Oscar som enligt Johan är den perfekta parhästen, de kompletterar varandra på ett utmärkt sätt, du vet hur det funkar, det finns en entreprenör och sedan finns det någon som får allt att funka 😉
Tack vare mina vänner på Gripsholms Golfrestaurang som tar in en del av Pomologiks sortiment stämmer jag träff med Johan ute på Hornudden, familjens ekoträdgård med tillhörande kafé, ett riktigt härligt ställe som nästan kräver ett eget inlägg.
Cider som cider?
Johan berättar om sin vision, en vilja att producera cider med typicitet – det ska finnas ett samband mellan växtplats och karaktär, inte mellan tillsatt socker och tillsatsämnen. Min kommentar: Vi känner alla till Kopparbergs Cider men även Kiviks Musteri som säljer cider med alkohol på Systembolaget som misshandlar namnet cider på bästa sändningstid. Cider ska innehålla 90% frukt enligt CAMRA, en av världens största konsumentorganisationer. Det låter inte det minsta märkligt eller anmärkningsvärt, inte märkligare än att det finns 90% avokado i en guacamole eller att det är 90% kött i en korv. Men nej, självklart inte i Sverige. Här älskar vi vår alkoläsk mer än något annat. Snacka om sänka en flertusenårig (och ytterst ren) tillverkningsmetod till att vara en artificiell sockerchock! Man kan ju tycka att stora Kiviks Musteri ska värna om sina fina och gamla anor och det ärliga hantverket med sina stora odligar på Österlen, inte skapa samma skit som Kopparbergs. Men pengar styr och fejkcider från Sverige är en fullkomlig exportsuccé – vem vill inte vara med och ta en del av den kakan.
Enligt Wikipedia:
Den svenska cidern har betydligt mildare regelverk än exempelvis i Frankrike. I princip räcker det att alkoholen kommer från jäst äppel- eller päronvin. Andelen fruktvin i cidern ska vara minst 15 procent. Mycket av det som säljs som cider borde egentligen kallas för alkoläsk. Halten av kolsyrat vatten kan uppgå till 85 procent. Socker och smakämnen ingår ofta. “Cider” har därför i Sverige blivit ett alternativ till blanddrycker.
Ekologiska äppelodlingar
Men tillbaka till Johan.. han berättar lite om Pomologik och de svenska ekologiska äppelproducenter de valt ut till sina produkter. De odlas i närområdet i mälardalsområdet samt vid Vätterbranten vid Omberg och i Skepparslöv väster om Kristianstad. Här finns också en liten musteri där äpplena och musten kan tas om hand för vidare förädling till att bli magisk cider. Pomologik tillverkar cider av svenska äpplen, från klassiska Ingrid-Marie, Aroma och Åkerö men även från för mig helt okända äppelsorter. -Vi har valt att med varsam hand ge våra svenska äppelsorter den respekt de förtjänar, förklarar Johan. Det finns ingen anledning att försöka efterlikna en fransk traditionell cider tillverkat av cideräpplen – såna äpplen finns heller inte i någon större uträckning här i Sverige.
Lagringen av cidern sker just nu i Strängnäs men kommer i slutet av 2021 att flytta till Hornudden. De cider som ska lagras vidare på ekfat från Bourgogne kommer göra så tillsammans med magisk utsikt över Mälaren – Hornudden blir i sanning ett mecka för ciderfantaster framöver.
Cider smaksatt med humle
På Pomologik flörtas det med humle, denna fantastiska lilla ört med smått magiska egenskaper. Inte minst smaksätter den mina favoritöl NEIPA (fast Neipa räknas kanske mer som fruktjuice om jag ska vara ärlig). Tillsatt i Kombucha eller cider får humlen en annan karaktär, just den som jag får prova är deras HOPPLE – flaggskeppet bland deras cider smaksatt med humle. I HOPPLE har mycket nyazeeländsk humle använts och det är verkligen en komplex doftbild som sprider sig i trädgården när jag poppar flaskan, det första som slår mig är rosor, sedan kommer en del tropiska dofter och givetvis äpplen. Floralt och gott!
Fler sorters cider att nämna
Pomologiks alkoholfria cider är en riktigt trevlig bekantskap som hela familjen kommer njuta av i sommar – den är också subtilt kolsyresatt, endast så det pirrar lite i gomseglet. Inmundigas gärna i stora klunkar. Signe Tillisch är Pomologiks stilla cider – smakar som ingen annan cider du tidigare smakat. Denna är lagrad på ekfat från Bourgogne i 18 månader och är härligt läskande och komplex. Ingrid och Aroma är storsäljare där Ingrid är tillverkat av äppelsorten Ingrid-Marie (duh!) och är sådär härligt rödfruktig och publikfriande som en äkta kall rosé kan vara. Aroman är lite stramare, torrare och attraherar halsmandlarna även när det inte är 28 grader ute och toksol. Det finns också ett helt gäng andra som tillverkats i mindre kvantitet men mer om dessa följer i nästa avsnitt om hantverkscider. Tune in!
Web: pomologik.se
Hornudden: hornudden.net
Snyggt, ska testa. Finns några på SB såg jag hopple verkar intressant
Kul, gört!