1 december, 2023

Ängsholmens Gårdsmejeri – Vattenbufflar i Sverige

Ta 272:an norrut från Uppsala

Ängsholmens Gårdsmejeri är beläget cirka 42 km norr om Uppsala i närheten av den lilla byn Harbo. Väg 272 som tar dig från Uppsala till Harbo måste vara Sveriges längsta raksträcka på temat mindre svensk väg. Längs med ‘gatan’ breder den Svenska landsbygden ut sig i all sin prakt med flertalet torp och bondgårdar. Vårens skirande gröna har precis övergått till färskt sommmargrönt och i luften kvittras det för fullt. Dagen till ära lyser solen på en solid klarblå himmel – Sverige är fantastiskt dessa dagar.
Harbo socken har en lång historia av lantbruk men det var inte förrän 1986 då stockholmsparet Eva Verner och Pontus Elvingsson tog steget att bli tvättäkta lantisar på Ängsholms Gård. Det akademiska paret hade med sig sin ettåring Linda. Livet på en liten annorlunda bondgård verkar ha satt sina spår på dottern som för inte så länge sedan tog agronomexamen (master i livsmedelsvetenskap). För det yrket arbetar hon verkligen på rätt ställe.

07062013-_U2A6001

Skandinaviens enda bestånd av vattenbufflar

På Ängsholmens Gårdsmejeri lever många olika sorters djur. Här finns fjällkor, tuppar och hönor, kalkoner, en hund, några aborrar, ett par får och självklart de 16 vattenbufflarna gården blivit rikskänd för. De är faktiskt de enda beståndet i Skandinavien. Tankarna kring vattenbufflar fanns redan för länge sedan, förklarar Pontus Elvingsson som dagligdags är statsinspektör på Livsmedelsverket. Att det skulle dröja ända tills september 2012 innan vattenbufflarna var på plats och kunde mjölkas hade familjen knappast räknat med. Längs med vägen har de fått höra att det är ett omöjligt projekt. Tur för oss att det ordet inte finns i familjen Elvingssons vokabulär. Nu är det i full fart i det lilla mejeriet; buffelmozzarella, buffelyougurt och buffelsmör tillverkas i mycket liten skala och topprestaurangerna Mathias Dahlgren och Operakällaren serverar redan deras högst unika produkter. Tyvärr är det slut på mozzarella men buffelsmöret fanns det lite kvar och det är helt fantastiskt. Välsmakande, syrligt och med trevlig, subtil ton av buffelmjölk. Längtar efter att få smaka mozzarellan. På Ängsholmens Gårdsmejeri tillverkas även ost från de fyra fjällkorna som lever sida vid sida om vattenbufflarna.

07062013-_U2A5956

Kungligt besök

Linda Elvingsson är den som ofta guidar runt besökare på gården. Allt från privatpersoner, journalister till självaste Kungen. Det var i början av maj då Kungen och Drottningen besökte gården för att ta sig en titt på vad det är som händer på gården. Det är ju ganska unikt med buffelmozzarellatillverkning i Sverige. Det visade sig att vår CG var väldigt insatt i ämnet mozzarella och blev väldigt glad över att få med sig två runda underverk med sig hem till slottet.

07062013-_U2A5954

Guidade rundturer under sommaren

Under sommarhalvåret guidas privatpersoner och grupper runt stiltor och betesplatser för att träffa djuren och såklart de spektakulära vattenbufflarna. Att följa med Linda är som att gå i Diane Fossey’s fotspår – ni vet hon som kunde röra sig fritt bland bergsgorillor. Djuren leker följa John eller kommer fram för att hälsa eller visa respeket. De litar på henne fullständigt.

07062013-_U2A6118

Menigos Nyskaparstipendium 2013

Ängsholmens Gårdsmejeri vann den prestigefulla nyskaparstipendiet 2013. Stipendiet innebär en inspirationsresa värd 25 000 till valfri plats i världen med syfte att ytterligare utveckla verksamheten. För Linda finns det bara ett ställe i världen att åka till, nämligen hemvisten för buffelmozzarella – Kampanien i södra Italien. Här kommer hon under två veckor att arbeta sida vid sida om en småskalig mozzarellaproducent. Linda undrar om den lite citronsura italienaren kommer att låta henne åka hem när hon väl är på plats.

Info från hemsidan:

Mozzarella

Mozzarella som tillverkas av buffelmjölk får en helt annat konsistens och smak än vad industriellt tillverkad komozzarella har, alltså den vi är vana vid. Vi tillverkar mozzarellan på det traditionella sättet dvs att använda gårdagens vassle för att syra den dagsfärska mjölken med hjälp av mjölksyrabakterier. Efter tillsättning av vassle, brytning och formning av ostkorn värms ostmassan och sträcks. Degen knådas för hand och varje ostboll formas genom att man klämmer ostmassan mellan pekfingret och tummen så att en boll snörps av. Bollen läggs ner i kallt saltat vatten innan den läggs i burkar med en lag innehållande pastöriserad vassle och saltvatten.

Ängsholmens buffelmozzarella är fantastiskt god och säljs på flera ställen i Uppsala och Stockholm, men man kan även köpa den i gårdsbutiken om det finns färdigt. På bilden syns även gårdens egna odlade tomater.

Ostkaka

Bilderna till höger föreställer våra, i närområdet, populära ostkakor gjorda på fjällkomjölk, fjälkogrädde, löpe, socker, mandel, bittermandel och ägg. De räcker till ca 6 personer och köpes frysta. Värm dem långsamt i ugnen en stund och ät sedan med grädde och sylt.

Buffelsmör

Buffelsmöret är kritvitt på grund av buffelmjölkens avsaknad av det gula pigmentet betakaroten som gör kosmör gult. Smöret har en fetthalt på 87% och en jämn fördelning av fettsyror med olika längd, vilket gör det nyttigare att äta än till exempel margarin som kan innehålla transfetter. Detta smör är en riktig delikatess och kan med fördel förtäras på en skiva surdegsbröd men även till pasta eller varför inte steka grönsaker eller kött i det. Smaken är gräddig och något söt.

Buffelyoghurt

Buffelyogurten blir precis som smöret kritvit och har en mycket fast konsistens. Detta beror på att det i buffelmjölken finns proteiner med speciella gelegenskaper. Yoghurten blir mycket syrlig och har en mild, parfymliknande smak som passar bra till till exempel kött men även i efterrätter och till frukt.
OST

Långlagrad buffelost

Vi tillverkar en hårdost på opastöriserad buffelmjölk. Tillverkningen sker på samma sätt som parmesanost. Denna skall lagras länge och är nog inte klar förrän till jul eller nyår 2013/2014.

Stora Berget

En hård buffelost, lagrad 4-6 månader. Gjord på pastöriserad buffelmjölk eller opastöriserad buffelmjölk.

Ängsklocka

Osten Ängsklocka görs på pastöriserad helmjölk från fjällkons feta mjölk. Osten är en pressad gryndpipig hårdost och lagras i 6 månader och uppåt.

Vägbeskrivning till Ängsholmens Gårdsmejeri
Ring oss gärna: 070-311 09 18 (Eva) 073-089 17 28 (Linda) Adress: Floberga 915, 740 47 Harbo

WGS 84 (lat, lon): N 60° 6.253′, E 17° 17.395′
WGS 84 decimal (lat, lon): 60.10422, 17.28992 RT90:6665980, 1582587 SWEREF99 TM:6665224, 627308

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
  • Är nyfiken på er buffelyoghurt. Bor i Göteborg. Finns den att få tag på där?
    Vänligen Anita

  • Är nyfiken på er buffelyoghurt. Bor i Göteborg. Finns den att få tag på där.
    Vänligen Anita

  • Jag och min man bor på ett privat äldreboende i Uppsala – Ekeby Hus – där vi har en egen SPF-föreningen som under sommarhalvåret ibland ordnar utflykter, i de flesta fall i boendes egna bilar. Jag undrar nu om, hur och när ett besök hos er skulle kunna ordnas, givetvis vid ett tillfälle då vi skulle kunna köpa ost. Sist var vi cirka 15 -20 personer på utflykten.