Jag, Mr Bertazzoni och Svenssonsmakaren åkte ju på en grabbhelg med Apuliens Smak-Roberto i september. Jag tänker ofta tillbaka på den resan. På maten, vinet, osten, platserna, skratten och inte minst olivoljan som Olio Intini tillverkar med den...
Sugen på vad Apulien har att erbjuda i mat-, olivolja- och vinväg? Bege dig till Bertazzonis showroom på Torsgatan 5a i Stockholm. Här kommer Roberto Carvutto (Apuliens Smak) och olivoljegurun Johan Blanche (boken Olivoljeguiden) guida er genom Olio...
Alla som gillar god olivolja kan få sitt lystmäte fyllt den 12 juni. Då kommer olivoljegurun Johan Blanche tillsammans med Roberto att ge en masterclass i olivolja. Det blir med andra ord en riktigt trevlig kväll tillsammans med ett gäng olika...
Denna där Roberto på Apuliens Smak importerar några olika olivoljor från den lilla familjeproducenten Intini i Alberobello, Apulien. Intini startade sin verksamhet 1928 och tillverkar ett antal olika olivoljor, alla på traditionella inhemska oliver...
Det har säkert inte gått någon förbi att jag gillar Korvhantverk. Fantastiska korvar av mycket bra råvaror. Just lammkorven är ett trevligt inslag på påskbordet. Jag tycker inte kryddningen slår över så att det endast skulle passa med cous-cous, nä...
[soliloquy id=”5891″] Apulien 21-25 september 2012 I september åkte jag med Apuliens Smak-Roberto till hans hemstad Gioia del Colle i Apulien. Resan bjöd på massor av nya bekantskaper – bland annat Angelo som jag i dagarna...
En av våra mest snabba och populära rätter just nu är parmesankorv med tomatsås och pastan orecchiette eller cavatelli. Alla delar i maträtten är nästan värt ett omnämnande – även fast krubbet är färdigt på 15 minuter blankt. Korven är från...
På kvällen den andra dagen i Gioia del Colle förklarar Roberto att han vill att vi ska träffa hans partner och vän Angelo Coluccia för att testa några viner. Angelo är väldigt kunnig om både mat och vin och han vurmar för det naturliga...
Ett besök på Caseficio Milano En avstickare till ett lokalt mejeri I Apulien tillverkas inte mozzarellan av buffelmjölk, förresten all mozzarella i grannregionen Kampanien tillverkas nog inte av buffelmjölk heller men i Apulien är det standard med...
Primitivo – en liten introduktion Terra Jovia är en liten vinproducent i Gioia del Colle och själva anledningen till att vi är härnere i södra Italien överhuvudtaget. Vi ska testa att vara vinbönder för några dagar men först en liten...
Del två, del ett hittas här Vid flygplatsen i Brindisi hämtade Robertos pappa Nicola (-You kål mi Nick!) samt brodern Pietro upp oss med varsin bil och straxt därefter sladdade vi oss genom små städer förbi de traditionella byggnaderna (en Trullo...
Innan sommaren träffade jag Roberto som driver företaget Apuliens Smak (i Örnsköldsvik), han arrangerar även resor i Lappland för köldtörstande italienska turister vilket alltså bevisar att det finns folk till allt 😉 Men tillbaka till Apulien;...
Visst har det blivit lite populärt det här med att förkovra sig i alkoholhaltiga drycker och dess tillbehör. Företagen bokar in vin- och ostprovningar, whiskytillverkning i samband med konferenser som aldrig förr. På Högberga Gårds Vinfabrik kan...
På temat lättlagad sommarmat kommer här ett tips/recept till. Precis som i föregående inlägg behövs ett antal köpta produkter. I detta fall två stycken konserver i form av salsa all´arabbiata (köpt på Mi Piace) och rostad paprikakräm köpt via...
Jag är en sucker för buffelmozarella och olivolja med lite salt, ibland även med ett par drag med svartpepparkvarnen när andan faller på. Jag har inte direkt letat efter en olivolja som borde vara det perfekta giftermålet men nu har jag minsann...