16 april, 2024

Intini Cima di Mola – en annan olivolja

Denna där Roberto på Apuliens Smak importerar några olika olivoljor från den lilla familjeproducenten Intini i Alberobello, Apulien. Intini startade sin verksamhet 1928 och tillverkar ett antal olika olivoljor, alla på traditionella inhemska oliver i olika utföranden; Monocultivar (en olivsort), Blend och Tradizionale (Classico, Fruttato). En av mina absoluta favoriter är Affiorato som är en blandning av Olivastra, Coratina och Provenzale. Just den olivoljan har, enligt min ringa mening, det bästa av alla världar. Här finns dofterna, smakerna och framförallt eftersmaken som har den där bitterheten med närmast perfekt pepprighet. Och sen fick jag smaka (på Terra del Vino-provningen) nytillskottet i olivoljeserien; Cima di Mola – ytterst liten produktion, ytterst ovanlig olivsort som växer i Alberobello-området. Att olivsorten inte ger stora skördar och är allmänt tidskrävande förstår jag. Det är en intensiv olivolja… det doftar hasselnötter, rucola, tomat och är än mer intensiv än Affioraton, den har också en annan karaktär på det stora hela för att inte tala om eftersmaken som är några resor mer smakrik än Affioraton – och bitter. Jo, den kostar men det här är något annat än bara en olivolja.

För några veckor sedan köpte jag åter en flaska Planeta som var min favoritolja fram tills något år sedan. Inte så mycket för att testa mot de andra som jag har hemma utan mer för att jag har gillat den. Jag vet inte om det är någon ny blend som har tagits fram i och med att flaskan fått ett nytt utseende men det här var inte Planeta som jag kommer ihåg den. Undrar om det har att göra med att de andra olivoljorna är så mycket bättre. Jag har en känsla av att det är så.

Läs mer om Cima di Mola

cima-di-mola

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer