16 april, 2024
Bianca Modenese c/o Roberto

Nördkväll och den bästa Hushållsosten DOP

För några veckor träffades några vänner för att njuta av goda ostar, gott vin och fettig mat. Som alltid väldigt kul och lärande – särskilt den svåra konsten att gissa vad som finns i glaset vilket alltid lockar till många skratt och rodnande kinder. Okej, inte rodnande kinder men den enda som gissade rätt denna kväll var Mr Red Scream fast han hade nog tjuvkikat på korken (han fuskar lika mycket i Quizkampen)! Vinet var Eric Morgats Savennières 2010 Chenin Blanc som verkligen lyste upp min kväll tillsammans med en stor bit högklassig Gruyère. Det fler viner som tronade om att stå högst upp på podiet denna kväll men det är svårt att rangordna vilken men det blev en kväll att minnas.

Extralagrad Hushållsost!

Fanns även ett par ostar som var helt fantastiska, bland annat Davids extralagrade Hushållsost som var gudomligt god. Nu letar jag jordkällare för här ska det lagras Hushållsost!

Ulfen plockade fram en skumpa. Massor av småsmå bubblor, röda äpplen, underbar nötighet, krämig lång jävlar eftersmak. Så ska det alltså smaka – Grande Année 1996 från Bollinger.

Roberto har med en rolig flaska som doftade massor av vita blommor, lite persika, lite frizzante, lite halvsött… Malvasia från Colli Piacentini. Gott och passade utmärkt till lite Torta Fritta med en ost jag aldrig testat; Scamorzotta Dolce di Parma.

David hade med sig en skum flaska, med honom vet man aldrig, det kan bli en sydafrikan, något alkoholstinnt från Australien eller något apgammalt från Spanien. Den här gången blev det något apgammalt från Spanien. Bolis-kändisen Montecillo släppte ett specialvin från det grymma året 1981 för ynka 350 kr (tror jag). Vinet var friskt och ur glaset strömmade det väääldigt mycket röda frukter. Hallonremmar, jordgubbar, körsbär… inte lätt att gissa på det ganska atypiska uttrycket. Mina gissningar landade på något sirligt från Montalcino, Barbaresco. Pinot från Bourgogne var dock inte på tapeten. Lite för lite kryddor.

Jacques med sambo hade med sig en sprängfylld påse med durumvetedeg och några färdigbakade baguetter. Tanken var att vi skulle baka hempizza med grymma tillbehör men någon hade glömt skinkan…tomatsåsen… så det blev helt sonika en Foccachino – en mycket god sådan.

Mitt röda vin för kvällen var det Felsina Berardenga Chianti Classico Riserva 1999 – friskt och mycket tuggigt och gott. En härlig sniff!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer