17 september, 2021

ÄmneHårdost

Comté vs Beaufort d’Alpage

Det blev visst värsta uppehållet. Fast jag har inte haft någon semester. Tvärtom. Jag har hunnit med massor av annat som till exempel att byta blöjor, gjort gulaschgryta på 2.5 kg högrev från Sovel samt flyttat ur ett kontor och in i nästa lilla...

Tyska viner till Comté

Det finns ju annan Pinot Noir än den som odlas i Bourgogne, Frankrike. Vinerna är i alla fall bra mycket billigare någon annanstans än i just Bourgogne. Jag har tidigare framhållit Comté som en god följeslagare till det kryddiga vinet och tänkte att...

Äntligen vår och dags för årets skönaste vin till ost

Väntan är över! I april och maj släpptes två viner från kommunen Arbois i departementet Jura i östra Frankrike (Franska Alperna) på systembolaget. Ett vitt vin från Jura är minst sagt lite speciellt; antingen älskar du det eller så hatar du det...

Testun Al Barolo – berusad ost

Det finns ett antal produkter som drar nytta av vinframställningens restprodukt: marmelader, ripasso-vin, sprit och som tur är ost. Testun Al Barolo marinerad och lagrad i pressrester från Barolo-produktionen. Den är lite speciell, vissa år är den...

Grana Trentino

En Parmigiano eller en grana i alla ära men ibland måste man ju förnya sig lite. Gled förbi A Tavola på odengatan en fredag efter jobbet för att köpa det obligatoriska helggodiset. Jag fick lite godsaker med mig hem, bland annat en ost från Segno di...

Mimolette – Ost eller morot?

En ost som har samma färg som en morot? What’s with that? Mimolette  – Boule de Lille Osten Mimolette tillverkas på nästan samma vis som en Edamer. Det var under importförbudet på 1700-talet som fransoserna tvingades göra sin egen...

Tomme de Savoie

Sort: Komjölk Ursprung: Savoien, Frankrike Osten Tomme de Savoie är en trevlig bekantskap. En halvhård, relativt smal ost med mild bred smak. Under tidigare århundraden betraktades den dock som den fattiges ost på grund av att den tillverkades av en...