15 juni, 2024

Tomme de Savoie

Sort: Komjölk Ursprung: Savoien, Frankrike

Osten Tomme de Savoie är en trevlig bekantskap. En halvhård, relativt smal ost med mild bred smak. Under tidigare århundraden betraktades den dock som den fattiges ost på grund av att den tillverkades av en stor andel skummjölk. Den “riktiga” mjölken användes till att göra finare ostar eller smör.

Savoien i de franska alperna är hemvist för denna ost. Svag nötig doft med en yta som mest kan liknas vid en gammal spånskiva som med gott resultat kan användas istället för takpapp. Färgen är halmgul åt det beiga hållet. Gjord på en andel skummjölk(väldigt låg fetthalt) gör att den känns lätt och fräsch i munnen. Den smakar mycket men aldrig åt det starka hållet. Nötigt, somrigt med en lång trevlig eftersmak. Osten finns även långtidslagrad och får då en starkare smak.

Vintips

Flagga Bourgogne Les Sétilles (nr 5657) 134 kr

Wiki: Savojen (på franska Savoie; på italienska Savoia; på engelska Savoy) är en region i de västra delarna av Alperna, belägen mellan Genèvesjön, Rhône och Mont-Cenis.

Området var länge ett stridsäpple mellan Frankrike och Italien – eller snarare de olika italienska stater som styrde området, framför allt furstehuset Savojen. 1860 tillföll övre Savojen (tillsammans med Nizza/Nice vid Medelhavet) Frankrike, men Aostadalen, vars befolkning huvudsakligen är franskspråkig, förblev italiensk.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

1 kommentar