16 april, 2024
Svedjan Ost - mejeriet norr om Skellefteå

Svedjan Ost

Svedjan Ost har varit en favorit sedan jag först smakade deras på Ostfestivalen 2018 (tror jag det var). Det var en långlagrad gårdsost som fanns för avsmakning och den var riktigt god – de vann dessutom best in show har jag för mig. Ostfestivalen 2019 var jag där och hjälpte Roberto på Frägsta Mejeri, ni vet, det Hudiksvallsbaserade lilla mozzarellamejeriet jag hjälpt under åren med logo, bilder, hemsida etc. Även då var Svedjan där, hängde givetvis där en sväng och hängde med mejeristerna Per och Johanna. Numera tillverkar Skellefteås stolthet tre olika ostar: gårdsosten, en krämig blåmögelost (och kanske en blåmögelost till) samt Löpeld (stekost).

Svedjan Ost vid Storkågeträsk 4 mil norr om Skellefteå

Mejeriet är beläget ovanför sjön Storkågeträsk i Skellefteå i Västerbotten. Djuren, betet, gården – allt kräver omsorg och det är så familjen vill leva. Bilderna nedan vittnar om den fantastiska natur och den ömsinta djurhållningen som skapar ostarnas smak. Allt hänger ihop. Inget lämnas åt slumpen.

Osten finns på Almåsa Havshotell

Min kollega Magdalena på Almåsa Havshotell är uppvuxen på gården och känner Per och Johanna väl och självklart har vi sett till att Svedjan Ost kommer finnas tillgänglig på hotellet samt i påskbuffékassen som finns till salu fram till 28 mars 2021.

Saxat från Smakriket:

Produkter

Gårdsost, en grynpipig, långlagrad hårdost.Rustik, en mjuk blåmögelost med rund smak.

Bakgrund

Johanna och Pär är mjölkbönder sedan 1990-talet. Allt började på Johannas hemgård i Tarsmyran. Flyttade till gården i Södra Svedjan 1999 och byggde eget gårdsmejeri 2010.

Mylla

Gården i Södra Svedjan ligger på en torrbacke där rölleka, prästkrage, blåklockor mfl ängsblommor trivs och övergår i åkermarksbeten. Dessutom bedrivs vallodling med olika klöverarter, timotej, ängssvingel med inslag av vilda växter såsom kummin och åkermynta. Detta är den mark där korna betar. Övre Kågedalen har en kalkrik berggrund. I skogarna finns fina bestånd av olika orkideer. Klimatet är kärvt med kalla , långa vintrar som kompenseras av en intensiv, ljus sommarsäsong i midnattsol. Gårdens 37 kor är i huvudsak Svensk Rödbrokig boskap och korsningar med Brown Swiss och Montbeliarde.

© Foto Svedjan Ost

Svedjan Ost - mejeriet norr om SkellefteåSvedjan Ost - GårdsostSvedjan Ost - mejeriet norr om SkellefteåSvedjan Ost - mejeriet norr om SkellefteåSvedjan Ost - mejeriet norr om Skellefteå

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill