17 september, 2021

ÄmneFrankrike

Fort d’Ambleteuse

Fort d’Ambelteuse är en ost från Pas de Calais i norra Frankrike och är av typen kittost. Denna variant tvättas ofta med cider under den 4 veckor korta lagringen. Osten är halvhård och smidig. Doften är mjölkig med vissa smöriga övertoner...

Gevrey-Chambertin 1996 + Ami du Chambertin 2012

För några månader sedan fick jag möjligheten att överta en låda med ‘gammal’ bourgogne (95-99) från den då traditionella vinfirman (negocianten) Maison Camille Giroud. Det var i början av 2000-talet som firman vände på klacken med ett...

Comté och Keller Riesling 2010 trocken

Jag har ju hittills hävdat att halvsöt riesling is the shit till Comte och det är ju utan tvekan riktigt gott. Men det är ju precis lika gott med torr(are) riesling av klass. Keller Riesling trocken 2010 är verkligen ett gott vin och tillsammans med...

Ugnsbakad St Marcellin

Urban Deli på Nytorget har ett ganska digert utbud av godsaker från ostar, charkuterier till ‘ta med hem’-mat och olivoljor. Och tusen andra saker. Ibland blir det lite svårt att välja ut guldklimparna men ugnsbakad St Marcellin med...

Charolais

Förra gången en redig bit charolais passerade gomseglet inhandlades den från Androuet – osten var redigt lagrad men med en perfekt syrlighet och härlig smakbalans, som gjord för en röd bourgogne. Osten dagen köpte jag på Mi Piace och var lite...

Comtégratinerad löksoppa med ett glas Chablis

Ibland är jag tvungen att kasta ut det gamla för att få plats med det nya. Jag pratar om ost här nu. Och ett fullt kylskåp. Fördelen med ett fullt kylskåp är att det ibland kan gömma sig lite ostkanter bakom andra saker som heller inte borde befinna...

Typ ostfondue

Nu är det säsong för ugnsostarna! Riktigt gott tillsammans med något bra bröd, goda charkuterier och ett vitt vin – gärna en Chablis (chardonnay). En favorit i repris. Oftast gäller: Ta bort plasten och blöt träsken med en våt trasa (ren...

Comté vs Beaufort d’Alpage

Det blev visst värsta uppehållet. Fast jag har inte haft någon semester. Tvärtom. Jag har hunnit med massor av annat som till exempel att byta blöjor, gjort gulaschgryta på 2.5 kg högrev från Sovel samt flyttat ur ett kontor och in i nästa lilla...

Banon från Provence

Banon från Provence

Mången ost har passerat denna blogg. Mången ost har inte smakat lika bra som denna. Ett krämigt inre med vit möglig yta döljd av tre löv från kastanjeträdet. De kan göra sin ost i Provence det är en sak som är säker. Vinet till är inte helt oväntat...

Äntligen vår och dags för årets skönaste vin till ost

Väntan är över! I april och maj släpptes två viner från kommunen Arbois i departementet Jura i östra Frankrike (Franska Alperna) på systembolaget. Ett vitt vin från Jura är minst sagt lite speciellt; antingen älskar du det eller så hatar du det...

Coulommiers – inte en dum Brieost

Brieostar måste vara en av världens mest kända och den mest plagierade av alla ostar. Brie de Meaux, Brie de Melun och Coulommiers är de klassiska namnen och får endast tillverkas i de specifierade områdena öster om Paris – Brieland.

Alsaceviner med Lichtle hos Vinik c/o Finare Vinare

Äntligen Alsace! Nu är det bra länge sedan jag smakade viner från Alsace i nordöstra Frankrike så det är med förväntansfulla steg jag och Ulf beger oss mot Gårdarnas Butik på Nytorget (tisdagskväll). Det är genom förträfflige vinbloggaren Finare...

Det vita guldet från södra Frankrike

Som den ostnörd jag är prenumerar jag givetvis på Androuets nyhetsbrev. I förra veckan damp ned det ned ett som berättade om det vita guldet söder om Dijon.

Domaine Laguerre Altitude 540 2006

Efter att överdoserat vin från Piemonte är det skönt med lite variation bland druvjuicerna. Cabernet Sauvignon – världens mest kända druva hör inte till vanligheterna på vårt middagsbord, särskilt inte en dylik från Rousillon-regionen i södra...

Bonde de Sologne

En liten ost köpt på Androuet. Återigen denna Androuet… Denna sotade getosthar fått sitt namn från sin form och ursprung. Formad likt ett litet vinfat och osten kommer från den täta skogen i centrala Frankrike som bär namnet Sologne –...

Sauvignon Blanc och getost

Som jag säkert nämnt är ett vin tillverkat på druvan Sauvignon Blanc alldeles, alledeles underbart till en bit getost. För några dagar sedan var jag i närheten av Androuet på Nybrogatan och som ostnörd hamnar jag alltid i ostbutiken vare sig jag...