Nu är det säsong för ugnsostarna! Riktigt gott tillsammans med något bra bröd, goda charkuterier och ett vitt vin – gärna en Chablis (chardonnay). En favorit i repris.
Oftast gäller:
Ta bort plasten och blöt träsken med en våt trasa (ren disktrasa rekommenderas)
2. Picka hål på den skrovliga ostytan och tryck även ned ett par vitlöksklyftor.
3. Häll lite vitt vin över.
4. Slå in i aluminiumfolie.
5. Värm i ugn på 175-200 grader. Innanmätet ska vara rinnigt, kika efter 25 minuter).
Tips på ost som passar i värme: Vacherin Mont d’Or, Jürss Granbarksost, Raclette, Emmenthaler…
Vintips: J.M Brocard Petit Chablis Saint Claire 2010 (105 kr). Kommer inte ihåg att detta vin var så packat med fina dofter, massor av mineral, härlig syra och liten trevlig efterbeska. Fan, det är ju tur att det tjutet finns på halvflaska annars skulle jag klunka en hel sjuttis!
2010 är en fin årgång i Chablis!
Härligt, har noll koll. Är insnöad på annat håll 😉
Smarrish! Halvflaska är allt gott asså! 🙂
Halvflarra funkar…
Perfekt! Har bränt sönder mer än en fonduegryta med ostfondue…
Det är ju rätt rätt hänt alltså… Jäkla ost och sätta sig i botten 🙂
Mums, tack för påminnelsen. Tror att du tipsade om detta första gången vi träffades. Nu är det upp till bevis. Bara att börja jakten efter en passande ost, kan nog vara svårt nog här uppe.
Brocard Petit är stabil, fast 2010 låter onekligen lite extra spännande. 🙂
Du får med dig en ost hem och jag får din lagrade hushållsost. Deal?
Det där är ju bara så gott! Alldeles för längesedan jag drack Chablis, för övrigt, det har varit väldigt mycket tyska viner på senare år.
Ja, det är riktigt nice! Stora lass med rinnande ost. Gillart. Tyskt går inte av för hackor heller, antar att en nice Riesling funkar till detta precis lika bra som Chablis.