15 april, 2021

ÄmneSverige

Ängsholmens Gårdsmejeri – Vattenbufflar i Sverige

Ta 272:an norrut från Uppsala Ängsholmens Gårdsmejeri är beläget cirka 42 km norr om Uppsala i närheten av den lilla byn Harbo. Väg 272 som tar dig från Uppsala till Harbo måste vara Sveriges längsta raksträcka på temat mindre svensk väg. Längs med...

En kulinarisk expedition

Det var faktiskt redan FÖRE jag fick nys om den ypperligt trevliga sajten Gårdsnära som jag tänkte att någon (jag) borde åka runt bland våra svenska gårdar för att dokumentera – finns ju faktiskt huuur många som helst värda att besöka. Det är...

Annas Hembageri

Lördag och bostadsrekognosering i Mariefred och vi hamnar på Annas Hembageri. Det visar sig att bageriet vann SM i Mathantverk 2011 – tänk att jag hade en lång diskussion med en trevlig tjej vid Eldrimners monter på Mitt Kök-mässan i torsdags...

Ett besök på Idala Gård

På söderslätt straxt öster om Trelleborg ligger Idala Gård, en gård som tillhört familjen sedan 1635 (bara en sådan sak). Gården ligger mitt i salladen och det är med ett skeptiskt rattryck jag avviker från den smala asfalterade vägen in på en...

Ett besök på Vilhelmsdals Gårdsmejeri

Vilhelmsdals Gårdsmejeri har förorsakat mig mången huvudvärk de senaste tre åren. Under varenda semestervecka i östra Skåne har jag tänkt att; -Näh, nu ska vi åka till gårdsmejeriet banne mig, men varenda år åker jag hem igen utan att fått smaka de...

Änglunda från Jürss och ett gott tjut från södra Frankrike

Änglundaosten från Jürss Mejeri är en kittost med ganska spänstig konsistens. Jag upplevde den som en väldigt snäll kittost med utpräglad smör- och nötsmak. Kanten på osten ger den där lilla extra upplevelsen av smakrikedom! Det finns en viss likhet...

Allt bakas med durumvete på bageriet Hven Durum

Ett givet stopp på Ven är Hven Durum alldeles intill Tycho Brahes museum. På Ven odlas durumvete vilket i sig inte låter så konstigt, men det är det. Egentligen. Det finns nämligen inte så många platser i våra breddgrader som lämpar sig att odla...

Ett besök på Ven och gårdsmejeriet Hvens Getost

Regntunga skyar har förföljt oss i sommar. När väl solen bryter genom molntäcket kastar vi oss i bilen och far västerut från östra Skåne för att njuta av varenda solstråle. Destinationen är Landskrona för vidare transport till den lilla svenska ön...

Ostens historia i Sverige

Jag fortsätter min kunskapsresa om svensk ost genom att glana i Gårdsmejeristernas Förenings lilla ostfolder. Kapitlet om svensk osthistoria hittar du nedan. Bilderna är från den pittoreska staden Vadstena. Tyckte det kunde passa med lite svensk...

Almnäs Tegel – en Svensk hårdost

Semestertider och ett stopp i Vadstena på vägen till skåneland. Tanken var egentligen att ta Vätterns västra strand ned för att besöka en av Sveriges största ekologiska jordbruk – Almnäs Bruk i Hjo. Det kanske får bli på hemvägen istället. Men...

Björnost från Jürss Mejeri

Förra veckan hann jag med ett stopp på Jürss Mejeri i Flen – där de tillverkar alla ostar. De har även en liten fabriksbutik. Fasen vilket sortiment de har numera. Get, får och komjölksostar. Men en ost som verkligen stod ut var en helt vanlig...

En lyxig mikroskopisk lunch på Julita Wärdshus

En vecka som husvakt och givetvis blire en utflykt till Julita Wärdshus. Det har blivit lite av en tradition. Julita ligger vid sjön Öljaren, cirka 25 km nordväst om Katrineholm i Södermanland och Wärdshuset är pittoreskt beläget vid den lilla sjön...

En ost blir till

En liten fågel viskade i mitt öra om att Sven Mill skulle hjälpa till att, på prov, tillverka en blåmögelost på Högberga Gård. Sven är en skön personlighet med många järn i elden, kock, ystare, uppfinnare och mycket mera. Sven har lång erfarenhet av...

Wijnjas Ostkällare på Kungsholmen

Äntligen har jag gjort nedslag på Kungsholmens stolta ostkällare med världens mest svårstavade namn. Det blidde tillslut lite ost och en halvliter ankflott. På Wijnas hittar du allehanda godsaker. Ostar, chark, olika kex, rilette, bröd… och...

Granbarksost från Jürss Mejeri

Precis som den nyss bloggade osten Vacherin Haut Doubs är detta en perfekt fondueost. Granbarksost heter den och är Jürss Mejeris första registrerade varumärke. Kul namn som syftar till den tunna ringen av granbark runt osten som håller ihop osten...