15 juni, 2024

Allt bakas med durumvete på bageriet Hven Durum

Ett givet stopp på Ven är Hven Durum alldeles intill Tycho Brahes museum. På Ven odlas durumvete vilket i sig inte låter så konstigt, men det är det. Egentligen. Det finns nämligen inte så många platser i våra breddgrader som lämpar sig att odla detta ädla vete. Vore kul att prova att göra äkta svensk pasta men självklart var det stängt när vi var där (alla måndagar under högsäsong). Precis när vi ska lämna bageriet kommer Britta Ossler som driver stället och skickar med en tinad durumvete-Bavette som tröst. Det olivoljedoftande bakverket inmundigas genast som färdkost. Gott! Bageriet säljer bröd och söta bakverk och tillverkar även pasta.

Wikipedia:
Durumvete eller ibland hårdvete (Triticum durum) är en art i familjen gräs. Durumvete innehåller hög halt av glutenproteiner som uppkommer i de solrika trakter där det odlas, vilket ger mjölet hög kvalitet och näringsvärde. Proteinhalten är ca 12g per 100g.

Durumvete odlas framförallt runt Medelhavet, i Indien och i Nord- och Sydamerika. Ön Ven i Öresund är en av få platser i Sverige där det går bra att odla durumvete. Durumvete står för ungefär 5 % av världens totala veteproduktion. Det används framförallt till pasta och den Nordafrikanska rätten couscous. Durumvete ger gulare och hårdare al dente-pasta än vanligt vete och lämpar sig därför bäst till pastaprodukter, men även bröd som tillverkas av durumvete förekommer i till exempel Nordafrika.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill