20 april, 2024

Från ostfronten allting nytt – Ostbutik i Gripsholms Värdshus

Det känns som om det är någonting på gång. Det verkar inte ens vara på grund min lilla ostblogg ;).

Gripsholms Värdshus i Mariefred har någonting helt unikt. Ibland är det enda som behövs en bra idé och ett gäng drivna människor som gillar sitt jobb. Bra ost. Över disk. I ett värdshus. I like it. Jag gillar det så pass att det är värt att åka dit.

Mariefred är en liten ort i Strängnäs kommun. Värdshuset har en fabulös utsikt över Gripsholms Slott och Mälaren. VD:n Fredrik Åström är killen bakom den otroligt bra idén att sälja ost över disk. – Ostprojektet är ännu i sin linda, vi har ju bara hållit på i 2,5 månander lite drygt, säger Fredrik. Tanken är att vi ska utöka sortimentet och endast jobba med högklassiga ostar. Jag lägger märke till att det ligger en mängd ostar från Jürss Mejeri i disken. – Självklart har vi ostar från Jürss, de är ju nästan grannar med oss plus att de tillverkar grymt god ost!

Kökschef & VD
Kökschef & VD

-Just nu är Sörmlands Ädel en favorit, säger Marcus. Marcus (ej på bild) är en av de i kökspersonalen som aktivt arbetar med ostarna och som även anordnar ost- och vinprovningar för intresserade. Men hur går affärerna undrar jag? -Det kommer fler och fler hit och köper ost, även konferensgäster tycker det är trevligt att köpa med sig en ost hem till familjen, förklarar Fredrik. -Det finns ju heller inget spill eftersom vi kan använda ostarna i vår matlagning.

Säg till mig nästa gång ni kokar ihop en ostfondue på en extralagrad Gruyere 😉
Jag ser redan fram emot en varm sommarkväll, ett glas bourgogne och en bit Epoisses på uteserveringen med utsikt över slottet.

De franska inslagen i ostdisken kommer från den välkända Androuet på Nybrogatan.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer