Semestertider och ett stopp i Vadstena på vägen till skåneland. Tanken var egentligen att ta Vätterns västra strand ned för att besöka en av Sveriges största ekologiska jordbruk – Almnäs Bruk i Hjo. Det kanske får bli på hemvägen istället. Men stoppet i Vadstena bjuder i alla fall på en touch av Almnäs i form av osten Almnäs Tegel från delibutiken i Vadstena. Trevligt…
Almnäs Bruk i Hjo tillverkar ett fåtal hårdostar av opastöriserad komjölk och Almnäs Tegel är en av dem. Osten är väldigt lik en Comté till utseendet men där slutar likheterna. Almnäs Tegel har en textur som jag aldrig känt i en hårdost. Massan är lite grynig utav proteinkristallerna till skillnad mot till exempel en parmesanost där proteinet klumpar ihop sig. Jag undrar varför det är så? Osten är hursom väldigt god med en fin balans mellan smakrikedom, sälta och mognadston. En viss fruktighet kan hittas och jag måste nog bege mig till bruket för det här är riktigt bra.
Med på resan är en Dönnhoff Riesling 2009. Den enda inköpta och jag ångrar att jag inte köpte 2 000 st. Så fantastiskt god redan idag med en fin spritsighet med fläder, citron och päron i doften. Vinet passade PERFEKT till osten med det har jag ju sagt förut. Riesling är ett ostvin!
Info från hemsidan:
Osttillverkningen har en lång historia på Almnäs
De första ostarna ystades på Almnäs redan 1830 och sedan pågick ostproduktionen i över 100 år. På bilderna här ovan syns ostmästare Hans Stiller, som var ansvarig för mejeriet på Almnäs under 1950-talet. Efter en paus på 45 år har vi nu återupptagit tillverkningen av ost på Almnäs.
Wrångebäcksosten® En smakrik hårdost som tillverkas enligt det klassiska recept som togs fram vid Almnäs i slutet på 1800-talet och var föregångare till det som senare kom att kallas “storpipig svensk herrgårdsost”. Osten tillverkades på Almnäs fram till 1962. Varumärket registrerades den 8 april 1889 och är Sveriges äldsta ostmärke.
Almnäs Tegel™ En hårdpressad dessertost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades vid Almnäs Bruk från 1700-talet och framåt. När osten mognar får den en tegelröd färg och på ytan finns små barnafötter inpräglade. Motivet är hämtat från gamla tegelstenar funna på huvudbyggnadens vind. Barnafoten var ett varumärke för Almnäs Bruk som stämplades in i sidan på varje tegelsten som tillverkades vid bruket ända fram till 1975.
Anno 1225™ En ost med ursprung i medeltiden, tillverkad och lagrad som det gjordes vid den tiden. Formen knyter an till medeltida ostformar som finns vid Julita Gårdsmuseum och är den allra ursprungligaste ostformen. Ytan är vildblommande, dvs den präglas av den lokala bakteriekultur som finns där den mognar.
Källarlagrad™ Detta är ett syskon till Anno 1225 som tillverkas vid samma ystning men ändå en helt annan ost. Skillnaden är att Källarlagrad pressas i stora runda formar medan Anno 1225 ”bara” pressas av sin egen vikt i flätade korgar. Därför har de båda ostarna olika vattenhalt och den mikrobiologiska sammansättningen blir inte densamma och de utvecklas i varsin riktning. Även Källarlagrad lagras i vårt speciellt inredda lagringskällare och får en vildblommande yta. Resultatet blir en krämig och smakrik ost med samma syrlighet som sitt syskon.
Visst är Teglet bra, kanske även med lite barbera…
Vem vet.. chansen är stor!
Bra skrivet som alltid.
Du borde bli medlem på http://www.ostbrickan.se och skriva recensioner!
/Mats
Tack Mats, men jag håller mig i min lilla ankdamm. Det där med att poängsätta ost känns lite konstigt.
Roligt att du tycker om vår ost. varför den blir som den blir kan vi inte avslöja det är hemligt. Välkommen till Almnäs när du har vägarna förbi! mvh
Thomas
Haha, jag förstod det! Jag kommer gärna förbi 🙂
Kenneth från Smedjebacken var där o kollade. Han var sååå positiv efter besöket. Räkna med mer besök från Dalarna. Vi ska provsmaka ost på onsdag. Matlagningsgänget träffas då. Vi ses!
Mvh Vesa
Hej!
Är liksom du väldigt förtjust i Almnäs ostar och äter dem gärna och ganska ofta! Skall på en middag servera både Wrångebäck, Wrångebäck Special och Tegel. Har vid nåt tidigare tillfälle serverat “Baltos” (speciellt bra till Tegel). Tänkte ha ett vitt också denna gången. Älskar Riesling, så “Dönnhof Riesling” som du rekommenderar kunde va en tänkbar kandidat. Men den verkar va svår att få tag på. Har du provat nån annan riesling till Almnäs ostar?
Undrar
Bodil W
Hej Bodil, ursäkta väääldigt sent svar. Verkar som Dönnhoff inte finns på SB längre, dock så funkar de flesta varianter, även de lite sötare varianterna.
Hej igen!
Ja, en riesling vill jag absolut ha och dessutom gärna en torr. Har du förslag på en som passar till alla tre ostarna? Ska som jag skrev innan även servera ”Baltos” till. Roligt med två viner. Och inget tilltugg. Frågade en gång på Almnäs och fick till svar frågan; ”Ska du förstöra osten?”