10 augusti, 2022

En lyxig mikroskopisk lunch på Julita Wärdshus

En vecka som husvakt och givetvis blire en utflykt till Julita Wärdshus. Det har blivit lite av en tradition. Julita ligger vid sjön Öljaren, cirka 25 km nordväst om Katrineholm i Södermanland och Wärdshuset är pittoreskt beläget vid den lilla sjön. Restaurangen drivs av Tommy Myllymäki – silvermedaljören i Bocuse d’Or 2011. Tommy står nog inte så ofta vid stekbordet utan kajkar land och rike runt för TV4 tillsammans med det största arslet i vinsverige just nu. På restaurangen kan du äta dagens lunchbuffé eller välja något från menyn. De andra väljer buffeén medans jag fastnar för den confiterade fläsksidan från Rocklunda. Allt är Rolfs Köks fel. Deras fläsksida är beroendeframkallande.

Confiterad sida och salsiccia på gårdsgris från Rocklunda Gård med sommarkål i variation samt syrlig steksky. 235 pix

Maten är farligt god. Den mycket lilla fläsksidan är mör som nyfångad stekt rödspätta. Salsiccian är finkornig som finaste senap helt utan de så vanliga broskbitarna jag hittar i de allra flesta färska salsiccias. Korven vilar fint på en bädd av vitkål smaksatt med något syrligt (inlagd kanske). Blomkålspurén är len som en barnstjärt och de friterade små blomkålstopparna är förrädiskt smakrika. En sörmländsk öl smiter ned med stort behag i sommarvärmen. Det dåliga är att maten är så snålt tilltagen att jag nästan blir paff när tallriken är renskrapad efter bara någon minut. Jag är inte ens halvmätt utan går och nallar bröd och melon från buffén. På en LUNCH förväntar jag mig en aning mer mat. Säger jag något till personalen om det. Nej. Man är ju svensk. Ingen dricks där inte!

Efter maten tar vi en promenix längs med Munkleden som slutar vid Julita kyrka. Den medhavda fikakorgen töms på sitt innehåll relativt snabbt.

Det finns djur i skogen…

..och det finns Gös i sjön.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

6 kommentarer
  • Hehe, skrattar gott åt “det största arslet i vinsverige just nu!” 🙂

    Men vissa ställen ger dig bara fågelportioner. F12 fick den kritiken för ett tag sedan, en bekant till mig var där och trots att de tog avsmakningsmenyn kände de att de ville dra en pizza efteråt…

    Ha det gott! 🙂 /Ulf

  • Jo, jag vet. Fint ska det va! Känns lite out of place bara att servera den sortens mat i den sörmländska myllan. Jag ska inte klaga – maten var jättegod. Tur att fikakorgen var med 😉

    Ha det gött!

  • Haha, listan kan bli lång. Förutom att han puttar undan ‘vanligt’ folk på branschprovningar: “-Flytta på dig, vet du inte att jag skriver om vin för SvD??”, så anser jag att världen skulle må bättre utan högfärdiga idioter. Har inte vinvärlden nog av såna?