12 november, 2024

Wijnjas Ostkällare på Kungsholmen

Äntligen har jag gjort nedslag på Kungsholmens stolta ostkällare med världens mest svårstavade namn. Det blidde tillslut lite ost och en halvliter ankflott. På Wijnas hittar du allehanda godsaker. Ostar, chark, olika kex, rilette, bröd… och ost igen. Verkligen värt ett besök, ingången känns som en lastkaj 🙂 och det är humana priser. På riktigt. Bergsgatan 24 på Kungsholmen är adressen. Ostinlägg är på väg.

Wijnas Ostkällare är har en rätt skön historia. Nedan kopierat från deras hemsida.

En svunnen tid

Kring Scheelegatan känns det särskilt behagligt att slå sig ner vid ett restaurangbord och insupa den gamla Kungsholmsmiljön. Här har man Kungsholmshistoriken runt omkring sig. År 1884 uppfördes huset på Scheelegatan som vi nu befinner oss i.

Det året var inflyttningen till Kungsholmen stor. Affärer i olika branscher efterfrågades. De öppnades i första hand här omkring Scheelegatan och Hantverkargatan. Butikerna var både välskötta och specialiserade på olika sortiment. Viktualiehandlare, frukthandlare, klädeshandlare, rammakare – till och med ett bosättningsmagasin öppnades på Hantverkargatan.

Och så naturligtvis – krogar, många krogar och källare. Den berömda krogen Bagaren som drevs av glasmästare Lundbeck öppnades på Hantverkargatan 12 i kvarteret Vindruvan. Krogen, som var ryktbar, revs 1909. Här låg också polisstationer och i Parmätargatsbacken fanns Kronprinsessan Lovisas vårdanstalt och fram till 1899 även Wiklunds velocipedfabrik.

År 1903 kostade julpunschen av absolut bästa arrakskvalitet 2 kronor och 50 öre per liter. Det var mycket pengar på den tiden.

Butiken

När detta hus byggdes 1884 öppnade handelsmannen Ernst Lind viktualieaffär i lokalen. Han sålde viktualier, kött, ost, kaffe, kolonialvaror av olika slag samt mejerivaror i lösa mått. Ditric Engström hade vin- och sprithandel i källaren. Ingången var från Hantverkargatan och man saluförde tidens sortiment, allt uppmätt i lösmått, ofta i medhavda spann.

År 1903 kostade julpunschen av absolut bästa arrakskvalitet 2 kronor och 50 öre per liter. Det var mycket pengar på den tiden. Därtill kom den nya punschskatten som en chock 1904. Därför hamstrades det vilt hos Stockholms femtio vinhandlare juletid 1903. Långa köer ringlade sig runt hela kvarter och påminde om tidigare nödårs brödköer. Med de ökade priserna och med Brattsystemet som dödsstöten lades Ditric Engströms vinhandel ned 1917.

Mellan 1918 och 1934 var Ernst Linds tidigare biträde Aron Svensson ägare till viktualieaffären. Han i sin tur efterträddes av sitt biträde Sven Nyström som drev den vidare från 1934 till 1947. Efter Nyström kom det för gamla Kungsholmsbor så kända namnet Wadstedt in i bilden. Elof Wadstedt hade varit biträde hos både Aron Svensson och Sven Nyström. Han ägde butiken mellan 1947 och 1951, och sedan tog sonen Ragnar Wadstedt över fram till 1979.

Wijnja tar över

Därefter var det dags för Alf Wijnja att fortsätta driva denna gamla, fina affär på Kungsholmen. 1993 byggde han om butiken till en ost- och vinbar, som sedermera såldes och idag är restaurang La Dame Noire. Butiken finns numera på Bergsgatan 24. Vinkällaren på Scheelegatan 3 finns kvar i ursprungligt skick och i festvåningen står vinskåpen där medlemmarna i vinklubben då förvarade sina ibland förnämliga årgångar.

Den nuvarande ägaren av vinkällaren och butiken är sedan 2001 Jim Khan. I januari 2009 invigdes ostbaren, där man utan att boka kan slinka in på en bit ost och ett glas vin. Wijnjas förhoppning är att alla skall trivas i den här speciella miljön från det gamla Kungsholmen och sprida ost- och vinkulturen vidare.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill