5 oktober, 2023

Ett besök på Idala Gård

På söderslätt straxt öster om Trelleborg ligger Idala Gård, en gård som tillhört familjen sedan 1635 (bara en sådan sak). Gården ligger mitt i salladen och det är med ett skeptiskt rattryck jag avviker från den smala asfalterade vägen in på en enfilig grusväg. Efter några hundra meter visar dock en liten skylt att vi är på rätt väg. Anledningen till att jag släpat resten av familjen den 40 minuter långa färden på små kringelkrokiga vägar genom den skånska landsbygden är ju självfallet italienskt vin och för att vara exakt; den lilla producenten Cavallotto från Castiglione Falletto i Piemonte (Langhe, Barolo).

Cavallotto Tenuta Vitivinicola Bricco Boschis – Castiglione Falletto

För några år sedan övernattade vi på Brösarps Gästis och jag beställde en flaska Cavallotto till den överdrivet bra lammrackset med rödbetor och getost. Tyvärr visade det sig att jag hade råkat beställa ett vitt vin istället för den Langhe Nebbiolo från 1996 jag trodde jag beställt. Som tur var det vita vinet hur gott som helst och priset i restaurangen var 360 kr (kap!). Vinet var Cavallottos vita Pinot Nero. Alltsedan dess har jag försökt komma över några flaskor från producenten – jag ska inte sticka under stol med att viner från andra producenter fått företräde men nu när vi semestrar i Skåne så passar jag på att besöka det enda stället i Sverige som saluför Cavallottos alla viner (nästan alla) för att se om stället så trevligt som jag tror.

Idala Gård – mat, butik, hotell samt vinbutik på nätet

Idala Gård är dock mycket mer än bara Cavallotto såklart: en gårdskrog som serverar italiensk mat med en touch av Skåne och tvärtom, en gårdsbutik som säljer keramik, egna Biscottis, olivoljor från Toscana och Sicilien och ett gårdshotell med 13 rum samt en vinbutik(!). Jo, vinbutiken kan endast nås via hemsidan men beställer du vin så kan du hämta ut det på Idala Gård. Vill du få vinet hemskickat kostar det cirka 250 kr, beställer du över 3 000 kr är frakten gratis! Numera agerar Idala Gård importör avflertalet välkända vinproducenter och äter du på restaurangen kan du välja mellan ett stort urval av vin på glas. Nice!

Väl inne i restaurangdelen möts vi av väldoft. Dagen lunch är grillad majskyckling med nypotatis och rostade grönsaker. Vi väljer däremot att dela på en antipastotallrik för fyra och till sonen lagades det hemgjord pasta med några skivor av det saftiga majskycklingbröstet. Jag åt upp hälften av det också precis som vi länsade antipastofatet på parmaskinka med melon, buffelmozzarella med olivolja, svartpeppar och tomater, rucola, fänkålssalami, coppa, färsk pecorino och nybakat bröd med olivolja och balsamvinäger. Till maten blev vi rekommenderade Cavallottos Grignolino av Hans som driver Idala, grignolino ska enligt utsago passa som handsken till allehanda plockmat Jag hade aldrig testat ett vin gjort av grignolinodruvan innan och blev positivt överraskad 🙂

Cavallotto Grignolino Bricco Boscis 2010

Vinet ger ett saftigt uttryck, ljust transparent och klarrött. Doften är först lite blyg men efter ett tag stiger dofter av röda körsbär, kryddig jordighet, mineral och lakrits ur glaset. Smaken överraskar med frisk syra, perfekt till plockmaten och tanninerna skär som smör genom kött och ost. Eftersmaken bjuder på en bra längd med smak av lakritsfiskar.

Jag beställde en flaska av alla varianter så det lär bli några inlägg om Cavallotto framöver 🙂 och jag kan verkligen rekommendera ett besök på Idala Gård – en ljuspunkt i en annars ganska regntung semestervecka i Skåne.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

6 kommentarer