14 juli, 2024

Österlen Ädel från Vilhelmsdal och en lastgammal riesling från 1989

Det är inte helt fel att runda av en middag med en kall gammal riesling och en rumstempererad möglig ost från Vilhelmsdals Gårdsmejeri. Osten är rejält gul från den ekologiska komjölken och smakar mycket av allt. Lite kola, lite halm och självklart gott mögel. Skulle tro att Vilhelmsdal skeppar ett antal ton av denna ost runt juletid. Vinet (1989 Hessische Staatsweingüter Kloster Eberbach Steinberger Riesling Spätlese.. snark) hittade jag på ett helt vanligt systembolag för några månader sedan till det facila priset av 149 kr. Tänka sig. Ett vin från 1989 på druvan riesling får ligga kvar på hyllan. Vanligtvis brukar liknande vara slut i ett nafs. Säkert vinet det är fel på tänkte jag och köpte endast två flaskor. Men det är alltid kul att dricka gamla viner. Det doftar gott om gummistövlar och dieselångor tillsammans med en uns våt wellpapp. Lite söt gul persika hittar också ut. Halvsöt smak där fruktdoften kommer igen. Persika, lite mineral och en okej syra.

Imorgon; den 1:a september släpper Systemet en liknande Riesling till ett antal butiker. Den har fått finfina recensioner. Go and get it!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer
 • Ah, supersmarrish! Ja, det släpps en hel del intressant imorgon – kanske blir en lunchräd på Flaggskeppet. Vi får se – det ska ju konteras också. Hiskeligt med WordPressen!!! Snart kommer även en po-scho-upprättelse, så fort jag får ork 😉

 • Usch, och jag som har förköpt mig redan innan det blivit månadsskifte. Tydligen kan man även få hem starksprit i vinkartongen ;).

  Hm, får se hur det blir med kalas, men något kalasgott ska det väl hinnas med. Har en inplanerad stockholmsräd till slutet av september. Kanske skulle ta den där vinikpicknicken då? För höras om detaljer..

  Härlig inläggsfart btw.. 🙂

 • @Red: Ja, det släpps en del bra shit imorgon har jag sett. Haha! Upprättelse.. är det möjligt??

  @David: Jag får inte köpa mer vin! Åker en sväng och tittar på flaskorna 😉

  Yes, we’ll do!