5 oktober, 2023

Italienare och några flaskor favoritvin från Doyouwine på besök

För några veckor sedan fick vi italienskt besök av självaste Doyouwine-Simonetta med pojkvän och en liten låda med två viner. När jag studiebesökte BluLab i Alba i oktober förra året blev jag presenterad för det hårt arbetande webbgänget. Jag vet, jag var inte heller beredd på att italienare kunde vara strukturerade arbetsmyror. Det blev i alla fall en helt fantastisk vecka med besök på Salone del Gusto, Ostmakaren Silvio Pistone, Luca Roagna, Pietro Rinaldi, Paola på Revello, Osteria Sognatori, Cerretto med flera… Grazie mille, BluLab. Tu sei il migliore!

Under den veckan fick jag förklarat för mig att BluLab tillsammans med Ceretto-Federico arbetade med ett gemensamt projekt som kallades Doyouwine, en online-shop med vin från Piemonte och endast från Piemonte. Främst mindre producenter men också större såsom Ceretto och Produttori del Barbaresco. Tyvärr skeppar de inte till Sverige ännu på grund av rådande byråkrati. En de som endast arbetade med Doyouwine på BluLab var i alla fall Simonetta. Som det verkar fick jag henne alltså att förstå att Sverige var minsann ett land att resa till. Och självklart Stockholm så kunde jag återgälda det sanslöst trevliga bemötandet jag fick i Italien. Döm om min förvåning när hon berättade att de bokat några dagar i vår fina huvudstad.

De är ju ganska bortskämda med god mat de där italienarna. Tryffel hit och tryffel dit. Frågan är vad jag ska bjuda på som kanske är lite annorlunda. Falukorv och makaroner? Sill och nubbe? Näh. Det fick bli en svensk gå-bort-klassiker. Oxfilé (från grymma Sovel) med rödvinssås och vitlökssmör speciale och rostad potatis. Lite sparris och bondbönor i botten. Och fan va de åt! Till förrätt en antipasti med lite bröd, olja, chark och Västerbottenost. De gillade Västerbotten bättre än Comté. Hmm. Till maten poppade jag en Cascina Ballarin Bricco Rocche 1997 som jag köpte på vingården i oktober. Fantastisk doft av tjära och läder med en del förmultnande löv. Körsbär och lite lakritsfiskar. Lite tunnare än förväntat men riktigt bra med lång sträv eftersmak. Lite blodapelsinskal över det hela. 1999:an var faktiskt bättre.

Vitlökssmör Special

Rumsvarmt smör
Vitlök
Schalottenlök
Vitvinsvinäger
Finrivet citronskal
Salt

Finhacka lika mycket vitlök och schalotten (aningens mer schalotten) efter smak. Fräs vitlöken och löken i panna till mjukt (bränn ej). Tillsätt en matsked vinäger på slutet och låt det suga in litet. Häll över allt över smöret och vispa med maskin tills smöret blir sådär härligt krämigt. Tillsätt rivet citronskal och salt efter smak. In i kylen och ta fram någon timme innan servering. Med spritspåse lär det ju bli sketasnyggt! Tack kockmange för receptet!

Ciao amici italiani. Grazie per la visita. A presto! (I suck at Italian!)

Ps. Vinet i lådan var Fattoria San Giuliano Barbaresco 2007 samt Tenuta Montanello Barolo 2006.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

1 kommentar