20 maj, 2024

Annas Hembageri

Lördag och bostadsrekognosering i Mariefred och vi hamnar på Annas Hembageri. Det visar sig att bageriet vann SM i Mathantverk 2011 – tänk att jag hade en lång diskussion med en trevlig tjej vid Eldrimners monter på Mitt Kök-mässan i torsdags.  Eldrimner  – Nationellt resurscentrum för mathantverkare, arrangerar varje år SM i Mathantverk.

Annas Hembageri har den här genuina känslan, bagerskan förklarar; det ska vara lite som att vara hemma på torpet. Kaminen är tänd, Valrhonakanelbullarna är nygräddade, kaffet är gott och sonen har ett eget litet fikabord med egen spis och böcker. Helt perfekt. Tack för att ni finns och brödet ni vann SM med (Schweitzare) var ju helt sagolikt gott. Ett besök rekommenderas!

Hittade en artikel om Annas Hembageri från Eldrimners nyhetsblad 

Annas Hembageri

Anna Randolph-Schweiz har tillsammans med maken Robert startat Annas Hembageri en bit utanför Mariefred. Bageriet finns i en byggnad från 1600-talet, som tidigare varit en förvaltarbostad. Anna hade länge tittat på det här huset som tänkt förädlingslokal eftersom det ligger alldeles intill bostaden. Hon har kostekonomi som bakgrund och har länge gått och drömt om att starta ett gårdsbageri.

Det har varit mycket planering och samlande på information och hon har gått kurser hos Manfred Enoksson på Saltå och även jobbat natt där. Det hela startade med provbakning i hemmet och med surdeg förvarat i kylskåpet. Maken var inte delaktig på den tiden och då hade Robert svårt med att förstå tjusningen med surdeg när han på morgonen öppnade kylskåpet. Hon testade bröd och folk visade sitt gillande. Det gick bra och man insåg att det kunde bli något. Det var då hon gick Mathantverk för Nystartare hos Eldrimner hösten 2008. Det passade perfekt, fick då stöttning och övertygelsen växte. Upprättade där affärsplan och gjorde budget, som visade sig vara betydelsefullt senare.

De hyr huset, men har byggt om det själva, och har medvetet hållit nere alla kostnader. Totalt har 40 000 kr investerats i begagnad utrustning. Bageriet öppnades i februari 2009 och öppettiderna har anpassats efter pendlingstrafiken, dessutom finns 250 hushåll inom gångavstånd. Många pensionärer ärkunder. De har minnen av bra bröd och några stannar också till för en kopp kaffe. Varje dag har man ca 50-100 kundbesök i bageriet. Det bakas 3-4 sorters bröd varje dag, en bullsort och skorpor i mån av tid. Mjöl köps från Saltå Kvarn eller Labans Kvarn. Leverans sker till tre caféer, en butik säljer brödet i Mariefred och en till är på gång. De hämtar alla brödet i bageriet. Två fulltider arbetar i företaget. Familjen känner att de hamnat rätt.

(text: Bengt-Åke Nässén)

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill