20 maj, 2024

En kulinarisk expedition

Det var faktiskt redan FÖRE jag fick nys om den ypperligt trevliga sajten Gårdsnära som jag tänkte att någon (jag) borde åka runt bland våra svenska gårdar för att dokumentera – finns ju faktiskt huuur många som helst värda att besöka. Det är klart, en smärre förmögenhet skulle säkert behövas – men kanske vore en hemsida slash portal vara helt i sin ordning… men nu finns ju Gårdsnära som sagt. Så jag slipper.

På semestrar, ofta i Skåne, har jag alltid allokerat några dagar för att utforska det närproducerade. Ibland med suckar och stön från övriga i familjen. Allt från ost till örter, potatis till ramslök. Mötena har dock inte gett mig det där lilla extra. Det är klart att bönderna/mathantverkarna inte haft tid med mig, självklart så. Jag har nog aldrig heller bokat upp eller basunerat ut min ankomst i förväg som skulle föranleda någon längre pratstund. Men det har gnagt mig för jag tycker verkligen att de här människorna som kan hittas på väldigt många platser i Sverige bär vår framtida matkultur. Och då vill jag krypa under skinnet på dem och fråga: -Vad är det som driver dig / erl? Och skulle det bara vara för några timmar, få njuta av deras bästa recept med deras egenhändigt tillverkade produkter och bara lyssna på vad det har att säga. Då skulle jag bli lycklig.

I maj träffade jag Jenny på Spendrups Vin angående lite uppföljning kring projektet Något köpt, något lagat / Bloggreceptboken 2012. Skulle vi göra en ny version, kanske i en annan form? Projektet skulle absolut tas vidare men det var inte säkert vem som skulle få uppdraget. Nu var det läge att presentera min ondskefulla plan: Det finns ju några mathantverkare runt Stockholm som behöver få ut sitt budskap och sin matfilosofi – och framförallt sina produkter. Varför inte åka till dem. Prata lite. Kanske få dem att laga sina favoritrecept. Kanske får jag smaka. Jag sätter sedan samman en inspirationsfolder med reportagen, massa bilder och recepten samt vintips (El Coto de Rioja). Fram tills dess att allt material är sammanställt för trycksaken publiceras reportagen/recepten på NKNL.se. Vi ser till att bönderna får lite besök i sommar. Jenny sa kör. Obegränsad budget sa jag. Jenny sa glöm det. Jag är i alla fall oerhört tacksam. Jag behöver ingen semester. Imorgon sista besöket. Och längsta resan.

Efter mycket ringande och lite tjatande bokade jag upp följande möten

Ängsholmens Gårdsmejeri (buffelmozzarellastället)
Stegsholms Gård (Levererar skärgårdskött till Ö-Märkt)
Franzéns Charkuterier (Föder upp Linderödssvin och säljer chark samt färska korvar)
Hagby Gård (Föder upp fågeldjur, har precis börjat ett avelsarbete som ska ge kycklingar som växer normalt och inte blir fullvuxna på 35 dagar.)

Den kulinariska expeditionen på NKNL.se | Flickr | Facebook

Ps. Reportaget från Ängholmens Gårdsmejeri finns redan publicerat

ag_1

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

4 kommentarer