20 april, 2024

Alsaceviner med Lichtle hos Vinik c/o Finare Vinare

Äntligen Alsace! Nu är det bra länge sedan jag smakade viner från Alsace i nordöstra Frankrike så det är med förväntansfulla steg jag och Ulf beger oss mot Gårdarnas Butik på Nytorget (tisdagskväll). Det är genom förträfflige vinbloggaren Finare Vinare jag först får veta att ekologiska vinimportören Niklas=Vinik ska ge Alsace en chans genom att bjuda in Eric Lichtle.

Finare Vinare skriver: Familjen består av Fernand och Elka som driver gården tillsammans med sonen Eric. Egendomen ligger i släkten sedan 1649. Deras odlingar går ända upp till baksidan av husen. Fernand hittar man säkrast i vingården med sekatören i hand. Elka, som har tyskt påbrå, brukar ta emot när det gäller logi, provning och försäljning på plats. Eric är den som reser när det vankas provningar på annat håll…


Eric möter upp på Gårdarnas Butik med ett leende på läpparna, han tycker nog att detta ska bli lika kul som vi. Han berättar att endast 25% att produktionen stannar i Franrike. Danskar köper mest och nu kanske Niklas från Vinik ser till att vi svennar får vår beskärda del av högkvalitativ druvjuice från Alsace. Vi testar ett gäng viner med olika druvsammansättning. Det vin som framstår som galet bra är Gewurztraminer’n från 2007. Också galet prisvärt (160 kr).

Efter lite prov och prat har det dukats upp med allehanda gottigheter som vi får testa vinerna tillsammans med. Det dukas fram surdegsbröd, spansk ekologisk (vad annars) olivolja, gåslever, en holländsk ost (Reypenaer-typ), Munster och lite annat gött. Jag antar att Niklas devis är att ta in vin som dels är personligt och som är matvänligt. Det visar sig att Lichtles viner passar väldigt bra till väldigt mycket. Främst ost. En gewurztraminer och en bit Munster är det perfekta giftermålet. Likaså det senskördade vinet Vendange Tardive Gewurztraminer och gåslever på surdegsbröd med en inlagd cornichon.Nedan några noteringar om viner jag gillade…

Cremant d’Alsace NV
Lagras fem år innan den släpps. Doft av mogna äpplen, mineral och vita blommor. Efter ett tag stiger ångor av hallonremmar från glaset. Fruktigt i smak och med en trevlig syra. Fin mousse och klunvänligt. (175 kr).

Marinès 2009
Olika druvor och druvsammantsättning varje år. Härlig doft med litchefrukt och en blommig ton i bakgrunden. Smaken är riktigt trevligt och avslutas med en lite grapebeska. Gott och somrigt! (130 kr).

Gewurztraminer 2007
Kvällens vin. Dyra kryddor stiger ur glaset direkt, vita blommor (vitsippe/liljekonvalj-typ) och med en trevlig fetma. I munnen är det fräscht som fasen för att vara en gwz. Balanserat och en aning aprikossöt avslutning och efter tag i glaset doftar det även gula russin. Oerhört gott till en bit stinkande Munster. (160 kr)

Gewurztraminer Grand Cru Goldert 2007
Ännu mer kryddor och stora knippen med svart te. Rosor, pinje och jasmin fyller på. Vinet är mycket av allt – kanske lite väl mycket men har lång tid innan den peakar skulle jag tro. (235 kr)

Riesling Grand Cru Goldert 2007
Animaliskt och fettigt med stor komplex doft. Blommigt och fruktigt. Riktigt gott med lång avslutning och ett trevligt zing.

Riesling Grand Cru Goldert 2004
Finare Vinare har tagit med ett gäng 04:0r som komplement till förra rieslingen. Kul att se vad ytterligare 3 år på flaska kan göra. Det är en härligt mogen doft men mango, citrus och en puff rökighet. Smaken är rena rama ananasjuicen och det svänger ordentligt i munnen men trevlig syra och lång balanserad eftersmak. Tack för den. Guvagott!

Vill du testa Niklas viner – testa en ekovinlåda. Ekovinlådan vår har precis släppts via Ekolådan.se. Vill du köpa enskilda viner, gå in på Vinik.se och ladda hem prislistan. Beställ och hämta på Medborgarplatsens Systembolag.

Även rapport här.

När några tappra provare är kvar plockar Eric fram guldklimparna. Först ut är en Cremant d’Alscace Blanc de Noir 1997 som har en förförisk doft av bokna äpplen, citrus, hallon och jordgubbar – 100% Pinot Noir och laxfärgat. Sedan tas Verdange Tardive 2007 fram, en god söt smak av torkade frukter. Klockers till gåslever på surdeg 🙂 Sist ut är en Côtes du Rhône som Eric gjort på 100% syrah från en stor vingård han äger en plätt. Lagrad på nytt franskt ekfat och har en ordentlig rostad fatkaraktär med sötmogna körsbär och vanilj. Fin syra och välgjort men lite väl mycket rostad ek.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

6 kommentarer