15 juni, 2024

Coulommiers – inte en dum Brieost

Brieostar måste vara en av världens mest kända och den mest plagierade av alla ostar. Brie de Meaux, Brie de Melun och Coulommiers är de klassiska namnen och får endast tillverkas i de specifierade områdena öster om Paris – Brieland.

Coulommiers produceras i staden med samma namn, i regionen Île-de-France, av opastöriserad mjölk och mognar i cirka åtta veckor. Den baddas och tvättas kontinuerligt under lagringen. Osten har liknande karaktäristik som övriga Brieostar – det doftar helvete av champinjoner, smör, mjölk och hasselnötter. Den gillar inte alls att vara inpackad i kylen så köp den samma dag eller ta ut ALLT annat ur kylen. Osten ska vara ordenligt mogen då är smaken är ljuvligt smörig med en stickig känsla.

En Brieost och Camembert passar alldeles ypperligt till en torr cider från Normandie i Frankrike. Det går faktiskt, hör och häpna, att hitta fler än en på Systembolaget. De kostar från runt 40 kr och uppåt vilket känns väldigt prisvärt. Perfekt tillsammans med en dos vårkänslor. Känner man att man ändå vill supa till på ett rött eller vitt så bojkottas Bårdååå till fördel för ett redigt rött från södra Frankrike eller en vit chardonnay från Bourgogne. Huga.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill