12 juni, 2024

Domaine Laguerre Altitude 540 2006

Efter att överdoserat vin från Piemonte är det skönt med lite variation bland druvjuicerna. Cabernet Sauvignon – världens mest kända druva hör inte till vanligheterna på vårt middagsbord, särskilt inte en dylik från Rousillon-regionen i södra Frankrike men efter en ost- och vindrickarkväll med mina arbetskollegor där vi fokuserade på ekologiska viner från Vinik fick jag (alla) mersmak utav detta strålande matvin – särskilt till en stor fet köttbit med mustig rödvinssås. Eric Laguerre är vinmakaren som jag hyser en stor respekt för. Jag inmundigat ett antal av hans vita Le Ciste som är ett otroligt häftigt och framförallt gott vin. Här finns mer lektyr.

Domaine Laguerre Altitude 540 (Vins des Pays des Cotes Catalanes) 2006 får enligt order från Vinik-Nik ett par timmar i öppnad flaska. Vinet hällde jag i en tillbringare för att sedan raskt åka ned i flaskan igen. Mm. Luftning extraordinaire. Druvorna växer enligt namnet på cirka 540 m höjd och produktionen är biodynamisk enl. certifiering. Bordeaux är annars hemvisten för Cabernet Sauvignon där toner av svartavinbär och cassis samsas med cedertoner, kaffe och tobak från faten vilka får mången Bordeauxister att dra på smilbanden. Jag kommer nog aldrig dit – priserna är ju löjligt höga.

Vinet bjuder upp till dans direkt och de klassiska tonerna för en CS; svarta vinbär, ceder, en uns funkyish ladugård som dag två blåst bort mot riktigt dyr bitter kakao. Ibland tycker jag det doftar söt tobak. Vinbloggaren Terroiristen anser att det finns lite italienskt över det hele och jag är böjd att hålla med en smula. Det är i vilket fall förbannat gott och ett bättre vin till en bit kött är svårt att finna. Syran sitter som en smäck i gomtaket och tanninerna myser med kinderna. Lång fin erftersmak. Fcuk, va gott! Svårt insmickrande men gott. Ett inlägg till om vinet hittas här.

Vinet finns att beställa i senaste Ekovinlådan Vinter och där finns även en annan favorit; Mas des Chimeres. Vill du köpa i lösvikt kostar en flaska 170 kr. Prisvärt? Det kan man säga…

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

1 kommentar