18 mars, 2025

Det vita guldet från södra Frankrike

Som den ostnörd jag är prenumerar jag givetvis på Androuets nyhetsbrev. I förra veckan damp ned det ned ett som berättade om det vita guldet söder om Dijon. Inspirerad av innehållet landade jag i ostbutiken och fick med mig några av de mest fanstastiska getostarna. Snacka om primörer… Cabécou är en rejält krämig ost med en subtil getostsmak. Precis innanför ‘skalet’ är det nästan rinnigt vilket bara förhöjer upplevelsen. Guvagott! Inte blir det äckligare med ett glas skumpa heller.

Från Nyhetsbrevet: “Nu trillar de första små underverken in. Man pratar om det vita guldet och vi har fått in de färska primörerna från det spirande grönbetet i södra Frankrike. Bra getostar har det varit ont om de sista månaderna och det har sin naturliga förklaring, när betet är sämre får getterna paus. För att stimulera fortsatt mjölkproduktion måste naturen ha sin naturliga gång, i snitt föder geten 1,8 killingar varje år. Många passar på att lägga den 150 dagar långa dräktigheten (beroende på ras) till vintern. Senare delen av vintern föds massor av killingar och den första mjölken, råmjölken, innehåller högre halter av protein och vissa mineraler, detta går direkt till killingen. Efter två till fyra veckor får dock killingarna dela med sig till osttillverkningen.”

Den 18 maj 2011 håller Androuet en specialprovning i butiken med temat ”DET VITA GULDET”.
Det går nog bra att anmäla sig via hemsidan eller ringa till butiken.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer