Det blev visst värsta uppehållet. Fast jag har inte haft någon semester. Tvärtom. Jag har hunnit med massor av annat som till exempel att byta blöjor, gjort gulaschgryta på 2.5 kg högrev från Sovel samt flyttat ur ett kontor och in i nästa lilla krypin. Men när sommaren biter sig kvar med trevliga 20+ grader, ja då är det bara att ta med middagsgästerna (med ett lite äldre barn) ut i lekparken med lite ost och vin och se till att det blir ett inlägg om det.
Beaufort d’Alpage är en ganska ovanlig ost här hemma. Dels finns den sällan hos min månglare och dels är den dyr som guld. Jag vet inte men 69 kr/hg är lite för många pesetas. Nä, det blir allt som oftast en Comté – självklart med gröna märkningen. Inte helt billig den heller men överkomlig. Förr gillade jag Gruyère mer men nu är det Comté som gäller.
Men vad är det för skillnad mellan Comté och Beaufort egentligen? Det blir till att söka info. Nu är jag lite lat så jag kopierar lite från http://www.artisanalcheese.com
Beaufort Chalet d’Alpage is a raw cow’s milk cheese made in the Haute Savoie region of France, and its wheels are among the largest wheels of cheese produced artisanally. Beaufort has a natural smear rind and is immediately recognizable by its inwardly-curving sides. While a young Beaufort has a mild, fruity, sweet flavor, the Chalet d’Alpage farmer’s variety that we have selected is aged longer and develops a lovely, rounded, more savory note. The breed of cow used to make Beaufort is traditionally the Tarantaise – a muscled beauty that does well in the barn during the winter and under the stars in the high summer pastures. The Chalet d’Alpage version is always rich and flavorful because the pasturing is done high up in the mountains. Beaufort holds well in the company of bold red flavors such as Syrah and is lovely with Champagnes, as well as with Chardonnay, Riesling, Gamay, and Tannat.
Comté is a firm pressed cheese made from the raw milk of red and white Montbeliard cows in the Jura Mountains of France in Franche-Comté. The cheese is produced in small, cooperative dairies, known as “fruitières” which collect the milk from farms within 15 miles distance only. Comté is the most popular DOP cheese in France, and it is claimed that there are more than 83 distinct flavors in Comté, including apricot, chocolate, butter, cream, and grilled bread. Jura wines make a classic pairing for Comté, as well as Rieslings, Muscats, Gewürztraminers, and many of the softer red Bordeaux blends.
Mer om Comté på WCTC: Till nyår, till tyska viner, till det fantastiska vinet
Wajnet för kvällen blidde en Bordeaux Blanc (2007 Chateau Ferran Blanc) på druvsorterna: 50% sauvignon blanc, 30% sémillon, 20% muscadelle. Vinet inhandlades från Vinik och är då självklart biodynamiskt. Och fantastiskt gott till osten. Vinet ‘reades’ för 90 riksdaler och känns mer som 200 kr. Fasen va gott med en aning oxiderad doft packad med frukt och nötter från fatbehandligen. Vinet var helt sagolikt gott till ostarna.
Vinet SER gott ut. Jag trodde länge att raw milk eller italienskans latte crudo betydde råmjölk men det gör det ju inte alls.
Är inte råmjölk (på svenska) det som kan mjölkas efter att kossan blivit med kalv? Har aldrig tänkt på det.. men i detta fall är nog inte råmjölk och raw milk samma sak 😉
Råmjölken ä första mjölken efter kalvningen, den som man kan göra kalvadans (råmjölkspannkaka) på. Raw milk eller latte crudo är opastöriserad mjölk. Gott båda delar men inte samma sak.
Ingvar, precis så!
David, jag räknar med dig 🙂
Jimmy, okej, ska kika om det är samma variant. Visst är det en favorit. Tack! 🙂
Sofia: Jo jag missade ju att beskriva skillnaderna 😉 Beauforten var på ett konstigt vis krämigare och fruktigare i smaken medan Comté är lite mer direkt på smaklökarna. Lite kraftigare smak men ändå elegant vilket gör Beauforten till superelegant 🙂 Trodde att någon ost skulle ta ut den andra men var perfekt komplement till varandra. Konstigt.
Jo, en har saknat en och annan smaskig bild på sistone ;).
Annars känner jag igen symtomen, mycket att göra brukar innebära lite tid för bloggandet.
Btw så kämpar jag för att göra en lucka i i schemat. Ser faktiskt riktigt ljust ut men återkommer om det.
Ah, vi har saknat dina ostiga inlägg! 🙂 Förresten, är inte det en ganska vanlig utvecklingskurva? Parmesan => Gruyère => Comté => ?
beufort kostar ca 490 – 500kg i hötorgshallen
Glömde tillägga att det är en fantastiks (favorit) ost. Vill passa på och tacka för en bra sida
Snacka om lyxigt besök till lekplatsen… Så hur vad tyckte du, hur var Beaufort i jämförelse med Comté?
Artisanalcheese.com är en lysande källa till ostvetande.
Två vinnare i den oststriden alltså.
Jag kan inte minnas att jag har provat beaufort så det får jag göra vid tillfälle. Kanske rentav tillsammans med comté.
Do it!
beaufort är sjukt gott. och den tronar lite som en kung i ostdisken eftersom den är dubbelt så stor som sina kompisar, samtidigt som den ofta inte är så överdrivet lagrad. vad jag tycker är kul med comté är att den kan variera så mycket mellan olika tillverkare…helt plötsligt blir man chockad över hur sjukt jävla gott det kan vara. vill man ha en prismässig genväg på beaufort kan det vara värt att titta förbi wijnjas och tjacka en skitstor bit som kostar som gruyereindex men smakar som det dubbla!