12 juni, 2024

Äntligen vår och dags för årets skönaste vin till ost

Väntan är över! I april och maj släpptes två viner från kommunen Arbois i departementet Jura i östra Frankrike (Franska Alperna) på systembolaget. Ett vitt vin från Jura är minst sagt lite speciellt; antingen älskar du det eller så hatar du det. Hursom, det omöjligt att bestrida dess fantastiska egenskaper till en bit ost. Gillar du inte vinets speciella  doft och smak, stoppa en bit Comté, Gruyere eller varför inte en bit Mont Jura i munnen och skölj ned med vinet i fråga. Underbart! Vill du chocka dina middagsgäster? This is it. Varför inte välkomna dem med en bit Comté och ett glas Arbois och låt dem först gissa om vinet är sött eller torrt genom att sniffa i glaset.

2006 Domaine André et Mireille Tissot Arbois Sélection 99327, 171 kr är en ljus-guldgul uppenbarelse. Ur glaset strömmar de ovanliga dofterna av äppelmust, nötter och faktiskt lite mineralsalt(!). Tro nu inte att vinet är skadat men det är farligt nära sherry i doften. 70% chardonnay bidrar med en citrusaktig ton som är svår att hitta bakom den oxiderade fruktdoften. Vinet innehåller även 30% av den inhemska druvan Savagnin. Smaken är kompromisslös – massiv syra som tillsammans med en fin sälta transporterar smaken av mosade äpplen. Eftersmaken är stram, salt och hyggligt lång. Ja, det här har jag aldrig smakat förr. Riktigt kul och gott. Tillsammans med en riktigt bra ost från samma område är kvällen räddad – Morbier, Comté, Gruyere, Mont Jura… ja, take yer pick. (Stephane Tissot tillverkar vin enligt biodynamisk metod och tillverkar sitt vin ärketraditionellt.)

Det andra vinet på SB ska av förståsigpåare vara ett klockrent fynd och det var den jag egentligen letade efter men på Söderhallarna var den schlutt (Arbois Expression du Terroir 2006 149kr (90093)).

Passade såklart på att glida in i Saluhallen när vi ändå var i närheten – på Södercheesen fanns en alpost av märket Mont Jura. Inte förstavalet men eftersom de i inte har den, vad jag tycker, riktiga Comtén med grön text på sidan så finge det bli grisen i säcken. Mont Jura har i mångt och mycket det som kännetecknar en ost från området: massiv kant, guldgulaktig, nötig lite bonnig doft. Men smaken är sådär faktiskt. Och jag är inte direkt imponerad av Södercheesen som ostdeli heller. Och när ris ändå delas ut så köpte vi varsin Foccacia med sallad på ‘FRESH’ som nog får kallas den absolut sämsta och äckligaste jag ätit. Torr, torr, torr, isbergssallad och majs. Jag skulle inte bemöda mig med att klaga men lappen: “Vi har stans godast Foccacia – smaka får du se” uppmanar till viss feedback.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

11 kommentarer
 • Ja, det här vinet var … speciellt. Vi drack det till en ost från Jura som jag inte minns namnet på, men som inte stod upp riktigt mot vinet. Har faktiskt en flaska av den andra också och testar nog den till en Gruyere då. Tack för tipset och en bra blogg!

 • Nu har du övertygat mig om att prova ytterliggare en obskyr vinsort. Ni vinbloggare ska alla stå till svars en dag ;).

  Jag fick dock tag på det klockrena fyndet. Hem, kyl ner och prova. Vad tror du om ca 15 grader och en rumstempad Gruyere? Ha det i värmen..

 • Haha.. David, du är ju själv en av di där s.k vinbloggarna 😉 Det lär funka men jag gillar mina vita kalla – så även denna. Hoppas nu osten är bra..

  Dags för en Sthlmsresa snart?

 • Mont Jura kan anses vara lite av en budget-variant av Alpostarna, priset kan ibland hamna nästan på en hundring lägre än kompisarna gruyère och comté och framför allt på halva priset mot vad man får dega för beaufort. Såvitt jag vet finns inget AOC-eller AOP-skydd som säkrar kvalitén heller. Ang. Comté ska den alltid bära gröna papperet med klockan, annars är den inte en godkänd, äkta Comté!

  BTW låter vinet grymt, kan tänka mig att det sitter som en smäck med en lite mer lagrad Morbier! Sjukt gott.

 • Ne precis, det är lite budget och det märks. Comté vad jag vet får ha två stycken band – en grön och en brun. Den gröna = högsta klass som ofta får extra lagring hos affinören. Brun märkning = inte dålig men heller inte lika lagringsduglig. Tror inte ens Södercheesen har någon av dem – som att sälja Grana Padano som parmesan?! Ska kika extra noga nästa gång. Ska ge Morbier en chans nästa gång!

 • Ahh, det var oförskämt gott. Vilken doft, vilken smak och vilken eftersmak. Intressant att jag skulle prova ett litet glas med det slutade med tre ;). och osten gjorde det inte sämre..

  Jo tack, en resa till sthlm skulle sitta fint. Har dragit på mig ett ordförandeskap med tillhörande anställningsintervjuer så fritiden får hälsa adjö ett tag till. Men jag jobbar på det, känns som en evighet sedan..

  Tänk vad skulle man göra utan di där vinbloggarna..;)

 • Haha.. ja det är rena rama päppelkonfekten. Kul att du gillade 🙂

  Men hallå, prio är att äta ost och dricka vin 😉

 • Jura-viner är mina absoluta favoritviner! Jag bodde i området i tre år, och är hjälplöst förälskad i både ost och vin därifrån.