16 april, 2024

Gör ditt eget vin hos Terra Jovia

Innan sommaren träffade jag Roberto som driver företaget Apuliens Smak (i Örnsköldsvik), han arrangerar även resor i Lappland för köldtörstande italienska turister vilket alltså bevisar att det finns folk till allt 😉 Men tillbaka till Apulien; Roberto berättade passionerat om ett projekt som vinproducenten Terra Jovia startat i hans hemby Gioia del Colle i hjärtat av Apulien. Projektet Make your own Wine (en liten notis här) riktar sig till mindre grupper/föreningar som vill lära sig att tillverka vin – i detta fall Primitivo DOC Gioa del Colle.

Från början var det tänkt att projektet skulle pågå en vecka, lördag till lördag, där deltagarna skulle lära sig allt från att skörda druvor till att ladda vinetikettsmaskinen. Emellan, efter och ibland före kommer deltagarna få uppleva traditionell mat (som de ibland får laga till själva), vin och kultur i den historiska regionen Apulien eller Puglia som den kallas i Italien. Nu blidde det lite annorlunda såhär det allra första året och av någon konstig anledning frågade Roberto om jag inte ville delta i en utvärderingsgrupp till ett mycket vettigt pris. Jag hintade ju lite om att jag skulle tycka det var trevligt att hänga på men med en lite kille hemmavid är sju dagar lite väl lång tid att vara borta, därför kom det som en trevlig överraskning att det nu endast handlade om fredag till tisdag. Jag var inte sen att tacka ja till att följa med. Med på resan följde även Robertos svenska fru och hennes mor samt två systrar som har Ost och delibutiken i Örnsköldsvik. Tillsammans skulle vi bo hos Robertos mama and papa i utkanten av Gioia del Colle. Mama mia…

Jag tror jag har cirka en miljon bilder från resan så jag tänkte dela upp inläggen lite, från första dagen och framåt… fortsättning kommer!

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer