14 juli, 2024

Terra Jovia Primitivo – Gioia del Colles jord

Primitivo – en liten introduktion

Terra Jovia är en liten vinproducent i Gioia del Colle och själva anledningen till att vi är härnere i södra Italien överhuvudtaget. Vi ska testa att vara vinbönder för några dagar men först en liten introduktion om terroir och druvan Primitivo och lite bakgrundshistoria om företaget.

Vinproducenten Terra Jovia arbetar uteslutande med druvan Primitivo, den ‘inhemska’ druvan i Apulien som ger smakrika och ganska alkoholstarka viner med liten strävhet. Cirka 20 000 flaskor produceras årligen men 2012 kommer nog inte fler än cirka 14 000 tillverkas på grund av hettan, förklarar Luigi Filippo Colapinto som är vinmakare. -Vi har helt enkelt för få druvor för att komma upp i vår önskade volym, det som är bra är att druvorna är av ypperlig kvalitet, jag hoppas och tror att 2012 kommer att bli mitt bästa år som vinmakare. Från början hette vinhuset Tenuta Santa Sofia men det namnet finns det redan för många vingårdar som heter så de valde namnet Terra Jovia vilket betyder Gioias Jord. Gioia betyder lycka/glädje, Jovia har samma betydelse.

DOC Gioia del Colle

Terra Jovia tillverkar tre olika viner som de kallar Red Label, Black Label och Riserva. Vad som skiljer de olika varianterna åt är hur länge vinet ligger på cementtank – riktigt primitivo-vin ska inte ligga på ek hävdar Filippo bestämt. Sedan 2010 tillverkar de vinet biodynamiskt, antagligen inte strikt enligt naturvinsläran men visst är tanken god. Ingen besprutning av fälten eller på annat vis ohållbar hantering av det som växer på fälten. Filippo visar klasar med primitivodruvor, de är helt blålila lila till färgen, påminner starkt om den lilla nebbiolodruvan. Vissa druvklasar har torkat så de är som russin, de är gudomligt goda! Filippo säger att han använder även dessa klasar då de tillför en fin sötma till vinet. Jag funderar på om de inte tillför ganska mycket alkohol också. Absolut, säger Filippo, men det är så vi gillar vårt primitivovin tillägger Enrico med en skratt. Enrico är en god vän till familjen Colapinto och för övrigt en hängiven Pearl Jam-anhängare. Han har sedan något år tillbaka arbetat tillsammans med Filippo som vinmakare, och förklarar att han är mycket nöjd och glad över att få möjligheten att arbeta med något som är hans passion – tillsammans med sin bäste vän till råga på allt.


Terra Jovia

Straxt utanför centrumet i Gioia del Colle ligger Terra Jovias ‘estate’. Firman har producerat vin sedan 1788 med ett litet avbrott 1970-2004. 2004 sa Filippo till sin far att det var hög tid att han tog vid där hans farfar lämnade av. Som jag nämnde tidigare ingår Enrico samt Filippos syster Rina, som egentligen är jurist, i företaget. Ambitionen är det inget fel på – historien vilar inte som en mörkt moln över vinmakarna utan mer som sporre och extra bränsle.

Snart är det dags för traditionell mat alla pugliese…

[info-box style=”style1″ buttontext=”Gör ditt eget vin” buttonlink=”http://wctc.tag/apulien”]

Hela sköna vistelsen i Apulien

Vintillverkning, mozzarellatillverkning, pastaätning, bondbönspuré och mycket mer

[/info-box]
Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer