12 juni, 2024

Gör ditt eget vin i Apulien

Visst har det blivit lite populärt det här med att förkovra sig i alkoholhaltiga drycker och dess tillbehör. Företagen bokar in vin- och ostprovningar, whiskytillverkning i samband med konferenser som aldrig förr. På Högberga Gårds Vinfabrik kan företag och privatpersoner få möjligheten att delta i vinproduktionen ändra fram tills samma vin rinner nerför strupen. Mackmyra har ett liknande upplägg och det finns säkert möjligheten att tillverka sin eget ost också, osv, osv.

Efter det att jag kom i samspråk med Roberto från Apuliens Smak, när han besökte Solna (Enricos Caffé) innan sommaren, berättade han om ett spännande projekt han driver med en liten vinproducent i Gioa del Colle från där han är född och uppvuxen. De första svenska ‘vintillverkarna’ 😉 åker ned till Apulien i mitten av september under en vecka och får tillbringa en dag i vingården, den andra dagen tillbringas i vinfabriken/källaren med en liten (antar jag) sommelierkurs. Även grundligare praktik i vinkällaren kommer att genomföras under vistelsen men även att laga mat tillsammans och att besöka berömda platser i Apulien. Jaaa… det låter ju inte alls dumt . Roberto förklarar att resan främst riktar sig till företag men även till föreningar runt om i landet. Självfallet kan även privatpersoner följa med (jag?!).

För den som är intresserad, kontakta RobertoApuliens Smak för mitt eget minne grumlades av god olivolja och annat gott – kanske missade jag någon vital information.

Vad gäller Apulien så är min kunskap så gott som obefintlig. Det går i alla fall att hitta info på nätet. Wikipedia om Apulien och på engelska.

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill