Cugna – Mostarda d’Uva är en piemontesisk specialitet och avnjuts tillsammans med en krämig ost från området typ Robiola eller liknande. Det funkar såklart väldigt bra till vilken krämig ost som helst (kanske inte grönmögel). Cugna är en sorts marmelad eller mostarda som röran kan kallas i Italien. Mostarda betyder senap (enligt google translate) så jag är inte helt säker på ursprunget. Cugna är helt omöjligt att få tag på i Sverige, jag har i alla fall inte stött på någon. Tartuf Langhe (bilden ovan) finns i vilket fall i många delibutiker men då med andra produkter än just Cugna (det kan tydligen stavas Cogna också). Just den här från samma producent är kanske inte rätt för att marknadsföra denna enastående marmelad – den är ganska trist. Nä, den hantverksmässiga varianten som de flesta små vintillverkare producerar är helt klart den bästa och jag tror nog att det går att laga ihop en liknade variant hemma med liknande råvaror. Det är ganska svårt att få tag på piemontesiska druvor såsom nebbiolo eller dolcetto men jag gissar att vanliga svarta druvor från livsmedelsbutiken kan funka bra. Kvitten är en ingrediens som jag inte vet inte vet om den är så vanlig.
1 kg röda druvor (helst Nebbiolo, barbera eller dolcetto.. jag vet, hur skulle det går till :))
200 gram söta päron (helst Martin Sec)
200 gram fikon
100 g kvitten
200 g skalade nötter
(hasselnötter, mandlar och valnötter)
1 kanelstång
5 kryddnejlikor
1 citronskal
Krossa/mosa druvorna och spara druvjuicen. Ta en kastrull och häll i juice, koka på låg värme tills den tjocknar. Skala och hacka sedan frukten och nötterna, lägg till i den tjocknade juicen och låt det koka i minst två timmar (eller längre), under ständig omrörning (träslev) tills du får en tjock sirap. Tillsätt sedan citronzest, kanel och kryddnejlikor lite pö-om-pö och koka ytterligare 30 min. Vill du ha en sötare Cugna tillsätter du enkelt socker/rörsocker/kanske muscovado. Tänk på att detta är en marmelad som inte är så söt och det är först till osten den är fantastisk.
Låt svalna innan servering.
Drick gärna Dolcetto till!
Men å, sånt här vill man ju inte läsa e-f-t-e-r att man kommit hem från Italien. Nu måste jag på ingrediensjakt snarast. Tror du att det blir bra även utan findruvor, eller är det att kasta pärlor för svin?
Åh, men du var väl i Florens?! Du får se det ljust på saken, tvivlar på att du skulle hitta den där. Det är en sån dära jobbigt lokal produkt… ungefär som spettekaka, vilken är fullt omöjlig att få tag på i Florens 😉
Jag har försökt få Mi Piace i Sickla att ta in…
Haha, spettekaka finns på min Uppsala-ICA!
Italiana Food Selections importerar mostarda till Sverige. Finns många olika varianter i butikerna. Även hos Mi Piace Sickla 🙂
[…] Inser att jag skrivit om Cugnà tidigare, till med ett recept → […]