20 maj, 2024

Ett besök i La Morra och Paolas Wine not? Enoteca

Tiden flyger verkligen, känns som en evighet sedan jag sist besökte Langhe i Piemonte. Det kan i och för sig ha att göra med att vi blev en till i familjen (den andra illbattingen som David skulle säga) i maj 2015 och att vinresor av någon konstig anledning inte står högst upp på listan när det ska semesterplaneras. Märkligt.

winenot_enoteca_la_morra_paola

Som att komma hem

Langhe är det kulliga landskapet som breder ut sig på var sin sida om floden Tanaro i södra Piemonte. Här växer det vinrankor och hasselnötsträd och i skogen hittas från oktober till februari den fantastiska vita Albatryffeln som inte blir billigare och billgare för varje år. Vinet som tillverkas här är vida känt och koncentrerad i och runt ett pärlhalsband av pittoreska små byar. I norr heter vinområdet Barbaresco med byarna Neive, Treiso och Barbaresco (och säkert flera mindre).

Men det är i Baroloområdet jag känner mig som hemma med byn La Morra som hemmabas för mina mat- och vinutflykter. Tar du bilen och beger dig motsols heter byarna i Barolo-området La Morra, Barolo, Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba och Castiglione Falletto, sedan är du tillbaka vid foten av La Morra som heter Frazione Annunziata. En fin tur särskilt på hösten och det finns gott om stopp på vägen.

Irrfärder bland vinrankor i all ära men denna resa var vigd till svenska Paola som öppnat ett Enoteca i La Morra – ‘Wine not? enoteca con mescita’. Paola lärde jag känna 2010 när jag för första gången reste ned till vinparadiset (en fantastisk resa). The bucket list var att träffa gänget på Blulab (bygger hemsidor åt de flesta vinmakare i området) och att träffa Paola samt sippa på Barolo. Kan lugnt säga att resan gav mersmak och Paola har varje gång fått mig att känna mig som hemma till 320%.

Just denna resa besöktes genom Paolas försorg José Noé (Papa dei Boschi)  – kungen av rostade hasselnötter. Albino Rocca i Barbaresco, Silvio Alessandria,  restaurangen Centro Storico i Serralunga d’Alba bl.a. Mer om dessa senare.

winenot_enoteca_la_morra

En nystart 2014

För Paola var året 2014 en milstolpe. Paola berättade att hon kände att hon ville göra något annat – vid de tillfällena jag bott hos dem i deras agriturismo har hon ansvarat för B&B samt vinprovningar av husets egna viner. Idén och tankarna om ett eget enotek tog sin form när en passande lokal i La Morra dök upp på marknaden. Ruffigt och i behov av renovering men med ett bra läge. I november 2014 påbörjades renoveringen samtidigt som många flaskor vin skulle köpas in och i slutet av mars 2015 öppnade Wine not?. Paolas tanke var att sälja vin som hon själv gillade – inte endast från området. Eftersom Paola även har rötter i Österrike säljer hon även österrikiskt vin – Jäger från Weissenkirchen, Bründlmayr från Kamptal, Krutzler och Preisinger från Burgenland. Annars hittas många godsaker i vinbutiken från Mauro Mascarello, Burlotto, Rinaldi, Pira, Marengo och såklart även familjens eget vin – de nya vinerna från Carlo Revello & Figli (med Carlo och sonen Erik som vinmakare) men även en del konst och smycken. Men mer om den historien och de vinerna i nästa inlägg :).

För dig som vill bo i Barolo och besöka Paola och Wine not? Enoteca i La Morra

I och med att Revellobröderna nu delat på sig (och delat vingårdens alla vingårdsplättar) är det Carlos bror Enzo och hans familj som numera driver agriturismot och vinkällaren nere vid Frazione Annunziata så blir det inte riktigt samma sak att bo där längre (för mig) – Paola kan däremot ackordera gäster i deras 2 lägenheter belägen upp mot La Morra. Där bodde jag med familjen 2012 i kanonfina lägenheter med kök. Utsikten är fenomenal och vinrankorna växter ca 10 meter från huset. Paola har också möjlighet att hjälpa till med boende i och runt La Morra (för att inte tala om restaurangtips, vinproducentbokningar etc.). Denna gång bodde vi i Notte in Langa – superlyxigt med eget kök och stora balkonger mot innergården och en värmande kvällssol. Perfekt att sippa på dagens skörd av vin från olika vinproducenter tillsammans med lokala charkuterier.

Så för chansen till en perfekt resa i paradiset kontakta Paola nedan.

Kontakt

Adress: Via Umberto I° n°9, La Morra
Tel: +39 0173 50285
Mejl: info@winenotenoteca.com
Facebook →
Öppettider: Torsdag – Måndag 10.00 – 19.30 (Lunchstängt 12.30-15.00).
Säsongsstängt: December – Mars p.g.a vinmässor och annat.

[su_custom_gallery source=”media: 6886,6885,6884,6883,6882,6881,6880,6879,6878,6877,6872,6867″ link=”lightbox” width=”170″ height=”170″ title=”never”]
Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer
 • Hej

  Vi ska åka til Piemonte o La Morra till sommaren.
  Vi har försökt att lära oss att dricka olika viner från Barlo, Barbaresco, Langhe m.m. men har lite svårt att hitta något som passar oss.
  Vi älskar Valpolicella viner och därför har vi upplevt att Piemonte vinerna är lite för sura för oss.
  Kan någon hjälpa oss vad vi skall titta på och vilka viner, vingårdar som kan vara värda att besök för oss ?

 • Hej Mikael
  Jag sitter i en solstol vid Villa Incanto, Treiso, Piemonte. Fantastiska vyer. Vill meddela att man kan dricka annat än lokalt vin här. Igår t.ex. på Michelinkrogen La Ciau del Tornavento fick vi ekad chardonnay från Aosta och Soave från Veneto.
  Vinerna på nebbiolodruvan som vöxer här i Piemonte och används i Barolo- och Barbarescoviner är kända för syra och strävhet och således raka motsatsen till Amaronevinernas syltighet. Längre lagring rundar av Barolon men då kostar det. Piemontes vanligaste druva är Barberan, prova den! Eller dolcetton som namnet (den lilla söta) till trots används till torra viner. Dessa druvor ger mindre syra och strävhet och kompar bättre med smaklökarna. Det bästa är att träna sig gilla syrlighet och strävhet för de kvalitéerna förhöjer vinnjutningen.
  PS. Besökte La Morra i går. Rekommenderas. Jättefin liten gammal stad med fin utsikt samt många krogar och vinbutiker.