15 juni, 2024

En härlig piemontesisk kväll på Astrids i Södra Ängby

Astrids Restaurang i Ängby är ett härlig kvartershak. Här serveras riktigt bra mat (till bra priser) och Sasja som är sommelier har minsann knåpat samman en riktigt bra dryckeslista som kan attrahera den värsta/bästa hipstern. Genom åren har jag inmundigat välsmakande droppar från Nizza Silvano (Roero), Ezio Trinchero (Asti), Campi di Fonterenza (Toscana). Jag vet också att min favoritimportör Italienska Viner har haft några viner på Astrids vinlista, bland annat Monteraponi från Toscana.

Glädjen var stor när ett Astrids nyhetsbrev damp ned i lådan om att en winemaker-dinner var i antågande – och (nästan) perfekt till tryffelsäsongen. Italienska Viner tillsammans med Marco Viti (ovan t. vänster) från MV Cellar i Alba skulle besöka Astrids för en 100% piemontesiskt afton med tryffelsmakande mat och goda droppar från Nizza Silvano och Umberto Fracassi. Marco träffade jag ju senare i Alba.

Vitello Tonnato / Nizza Silvano Roero Arneis

26 september manade jag de sista stegen mot Astrids Restaurang i Södra Ängby tillsammans med en vän. Idel skara förväntansfulla hade redan slagit sig ner. Vi började med en förrätt som du alltid kan få i Barolo – Vitello Tonnato. En klassiker som det vita vinet Arneis passar perfekt till, blommig och krispig med bra syra som sköljer ned kalvköttet med tonfisksåsen på ett föredömligt vis. God början.

Tajarin con Burro e Tartufo Nero / Nizza Silvano Nebbiolo d’Alba 2

Sedan landade piemontesisk pasta med smör och svart tryffel eller som de säger på spaghettiska: Tajarin con Burro e Tartufo Nero. Det var en föredömlig mängd tryffel och tajarinen var färsk och direktimporterad. Tyvärr är det svårt att få tag på vit tryffel i början av säsongen och särskilt detta år när hösten mest bjudit på värme och torka, det har överlag varit ovanligt varmt i norra Italien. Till maten ackomanjerade Nizza Silvanos Nebbiolo d’Alba och det här är verkligen en passande kombo, den enkla nebbiolon kan verkligen leverera till mat utan att kosta skjortan och denna var härligt rödfruktig med toner av fernissa och torkade kryddor. Vaknar fortfarande mitt i natten av de smakminnena.

Stracotto di Manzo al Barolo con Polenta / Umberto Fracassi Mantoetto Barolo 2012

Mätta som kungar och sen ska vi fylla på med barolobräserad högrev med polenta. Herregud vad gott, men här ville vi ju ha en Barolo till, Barberan levererade inte riktigt till maten som kräfva tanniner – enter Umberto Fracassi Barolo Mantoetto 2013. En bra barolo som behöver sin tid att komma loss efter det att korken dragits, det doftar fernissa och surkösrbär, kryddor och lakrits. Jag ärligt säga att minnet sviker en aning, kanske på grund av påfyllningen av nebbiolo så låt mig få återkomma om Mantoetto’n 2013 som för närvarande ligger och mognar under trappen hemma.

Komplimanger till alla inblandade!

MV Cellar  |  Italienska VIner  |  Mozzarellaexpressen  |  Astrids Restauranger & Catering

Tajarin med tryffel och smör
Högrev och polenta

 

 

 

 

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill