23 september, 2023

Återigen parmesankorv med tomatsås och Orecchiette

En av våra mest snabba och populära rätter just nu är parmesankorv med tomatsås och pastan orecchiette eller cavatelli. Alla delar i maträtten är nästan värt ett omnämnande  – även fast krubbet är färdigt på 15 minuter blankt. Korven är från Korvhantverk, alltså helt utan tillsatser. Tomatsåsen har jag kokat själv i sisådär 3 timmar (3 liter åt gången, perfekt till frysen!) och pastan är handgjord från Apulien, det är då självklart Roberto Carvutto från Apuliens Smak som letat reda på familjeföretaget. De är ganska tuffa i sitt urval och det märks – pastan är föredömligt såsuppsugande! 39 kr/st för 500 gr är rena klippet.

Det är så enkelt.
1. Tomatsås och ‘färsen’ av korven i en kastrull. Det går säkert lika bra att slanta korven men jag gillar att ta köttet ur fjällstret och dela grovt med en kökskniv.
2. Koka pastan. När pastan är 2 minuter (efter 15 min) från klar: Blanda med korv och tomatsåsen.
4. Valfri garnityr men förespråkar buffelmozzarella eller Vacche Rosse-parmesan. Även hackad persilja/basilika/oregano… vad du har hemma i kryddväg helt enkelt. Avsluta med salt och nymalen svartpeppar.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
  • Ett gäng burkar tomater (Cirio), lök, vitlök, basilika, oregano, vitt vin, tomatpure, lite socker salt och peppar.

    Jag börjar med att fräsa hackad lök, vitlök och tomatpuré. Sedan slår jag på några dl vitt vin och låter reducera ner till hälften. På med tomater låt puttra några timmar. Lägg ned de färska örterna, saltar och pepprar och på med mer tomatpuré till önskad mustighet. Även en del socker tycker jag behövs i många fall.

    Portionera i fryspåsar.

  • Fräs upp 4-5 skivade vitlöksklyftor och hackad pepparfrukt i obscent mycket olivolja, ner med en burk tomater. Höfta ner lite tomatpuré. Späd med lite vatten. Koka 10 minuter, salta. Rör ner hacka persilja eller basilika! 🙂