1 december, 2023

Aglianico i variation

Även om jag gillar fransk ost föredrar jag vin från Italien just nu. För ett tag sedan var det Viniks sköna gröna viner, främst från Languedoc i sydfrankrike som med stor förnöjsamhet slunkit ned – både till mat och som sällskap i soffan. Men nu är det faktiskt syditalienska vinos tillverkade av druvan Aglianico som ofta får ackompanjera maten på bordet.

2004 Mastroberardino Taurasi Radici

Ett vin öppnat alldeles för tidigt, men jag har helt enkelt varken mängden vin eller tålamodet att vänta ut plonk som egentligen ska ligga till sig 10+ år. Så den här tänkte jag inte bälga i mig över en kväll utan Taurasin får snällt gå i skytteltrafik; glas/kyl/glas/kyl. Första dagen släpper inte vinet ifrån sig mycket kärlek; bittra körsbär och torkade frukter och en hel del ek. Smaken är ganska tuff med tanniner och ganska hög syra. Efter någon dag börjar det hända saker; söt tobak, läder och tjära samsas med svarta körsbär och torkade blommor. Smaken har tonats ned men behöver fortfarande en stor fet köttbit.

Min hovleverantör, den tyska nätfirman, säljer 2005(04:an har utgått) Mastroberardino Taurasi Radici och några andra riktigt trevliga viner som fått väldigt bra recensioner för ett litet pris:

Aglianico “Cappellaccio” Riserva Castel del Monte DOC 2005 (Robert Parker ger 91p, läs mer om vinet via länken)
8.90 €

“Contado” Aglianico del Molise Riserva DOC 2007 (Piu Rosso ger den 90p, Gambero Rosso 3 glas och bäst prisvärde)
7.70 €

10 20 € i frakt.

Glömde; d’Angelos Aglianico del Vulture 2006 från Carlo Merolli för 85 dkk är också riktigt bra. Finare Vinare har testat.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

12 kommentarer
 • God Jul o God fortsättning. Visst är aglianico en trevlig druva. Kan varmt rekommendera D’Angelos viner som Merolli säljer liksom delar av Terra dei Res sortiment som säljs av Winewise. De sistnämda kommer att börja sända till Sverige inom en snar framtid. Där finns f ö en massa andra godbitar också…

 • Glömde helt bort kära d’Angelo, jag köpte ju ett 6-pack av basvarianten anno 2006. Riktigt trevligt vin med en trevlig prislapp! Jag lägger in ytterligare info om den…

  och tack detsamma!

 • Låter riktigt lockande, har bara ringa erfarenhet av Aglianico, bland annat från just d’Angelo. Jag har inte testat superiore.de, om de är din hovleverantör så gissar jag att du är nöjd med leveranser etc.?

 • Herren: Superiore och Belvini är verkligen SÅ bra. Inga problem. Antar att du testat Belvini. Råkade missa att fylla i Sverige som land sist och låda blev skickad till Danmark per default. Tog några extra dagar men Belvini fixade skivan.

 • Låter förtroendefullt. När det gäller Tyska handlare så har jag bara beställt via nätet från barolobrunello.com och det har fungerat utmärkt. Belvini lägger jag på minnet.

 • Hej, Har själv varit nära avtryckarfingret både en och två gånger när jag varit inne på superiore. Men är det verkligen 10 euro i frakt?? På hemsidan står det från 20 och uppåt eller måste man beställa för ett visst belopp??

  Har du tips på flera favoriter från sup??

  Mvh David

 • David: jag är ute och cyklar, vet inte var jag fick 10€ från. 20 € för 6 fl, 25€ för 12 fl. Jag har själv haft avtryckarfingret på Barolo “Serradenari” DOCG 2005 (19€) Piu Rosso lovordar (se länklistan) och Querciabella Chianti Classico DOCG 2008.

  Tjusiga bilder på din blogg 🙂 Jag råkade visst härma dig såg jag 😉

 • Va synd att du hade tagit fram cykeln, skulle inte vara dumt med 10 även om 20 och 25 fortfarande är helt ok. Annars verkar det vara många flaskor som är melodin, läge att gå ihop med andra tokar.

  Vad gäller bilderna så är det bara smickrande om du råkat härma. Men allvarligt, det finns ju inte oändligt många sätt att fotta en flaska på så att vissa bilder blir lika känns oundvikligt 😉

  Själv är jag minst sagt imponerad av din bilder, framförallt komposition och ljussättning.

  Har faktiskt några flaskor Querciabella 08 i källaren. Kan stark rekommendera att hålla koll på atomwine.dk. Är riktigt smaskiga prissänkningar där ibland även om ordinarie priser är mer än ok också.. 105 danska för 12 flaskor.

 • Sambeställningar ftw! Har du nallat på någon Querciabella än? Jag ska hålla mer koll på Atomwine, det levererar väl till Sverige med DHL?

 • Inte nallat på Querciabellan än men snart 🙂 När det kommer till Atomwine så är det DHL till Sverige, men inte för tillfället. Det här med den låga tempen spökar. Men dra iväg ett mail till Tom, du kanske har tur.

 • Hur fungerar det att beställa från superiore.de? Skall man själv betala svensk alkoholskatt eller sköts det av handlaren?

  Tack för mycket trevlig läsning på bloggen hur som helst!