10 augusti, 2022

Un viaggio in Toscana

I april-maj 2008 tog vi Ryan Air till Pisa för vidare biltur till Grevé in Chianti i Toscana. Det tar tydligen ett år att få ändan ur vagnen och göra nåt av bilderna. Det här var en resa som jag drömt om många gånger. Tänk att bila runt i Italien och särskilt Tuscany (ni kommert väl ihåg vad The Maestro sa om Tuscany i ett avsnitt av Seinfeld).

Det var ju meningen att vi skulle flänga runt i en Ford Focus (hrm!) men vid Hertz kontor fanns ett erbjudande om större bil för bara 4 € om dagen (på den tiden en euro kostade 9 kr), så detta faktum funderade undertecknad länge på. Efter lite dividerande och ytterligare funderande och liiite mer än 4 € om dagen hämtar vi så bilen. Och efter att jag suttit i bilen i fem minuter går jag tillbaka till Hertz kontor och köper den feeeta försäkringen. Ekonomin är fortfarande lite i otakt men det är som Carl-Jan säger; Livet är för kort för att åka i andraklass! 🙂

alfa

Det är becksvart och den mörkblå himlen stirrar ned på oss. Klockan är 22. GPS – check! Jag får för mig att knappa in att vi vill åka fågelvägen och ej vägen genom Florens eftersom det nu börjat spöregna. Efter någon timme styr oss GPS’n ut på en leråker. Nehe-du! Tillbaka på småvägar/grusvägar till motorvägen där jag ställer in Poggibonsi, en stad väster om Grevé. Jo, jag blev jagad sen stoppad av en polis för att jag råkade köra tillbaka på en enkelriktad gata. Blåljus och hela kittet. Nämnde jag att det är becksvart och spöregnar, det kanske till och med skulle kunna inträffat en tvättäkta italienare! Han tyckte i alla fall: -Turisti stupidi con un’automobile operata! sen muttrar han -Almeno conducono un’automobile italiana! Jag tror “stupidi” betyder “Hej!” eller nåt. Okej, nu börjar det röra på sig! Efter många svordomar och väldigt många “-Please make a u-turn where possible!” från GPS’n närmar vi oss. Nämnde jag att det är becksvart och att det spöregnar? Klockan 02:00 är vi framme – en resa som normalt tar 1.5 timmar.

Det står en flaska av Terrenos bordsvin på bordet när vi blir insläppta av Johan som arbetar på vingården – tack!. Den var kall men jag öppnade den ändå. Det var jag värd! Vi tände gasen och fick så småning upp värmen till behaglig temperatur. Vi har egentligen ingen aning om var vi är. Det vi vet är i alla fall att vi svängde av straxt innan Grevé. Det var mest lera, vatten och helvete, och här kände jag första gången denna resa att det var nog bra med den grande assicurazione. Dagarna gick fort, alldeles för fort. Vi besökte Barone Ricasoli och fick med en flaska hem. Tyvärr var den dyrare därnere än “hemma” på bolaget, men det visste vi ju redan. Vi åkte på en långtur ner till Grosseto och den öliknande Monte Argentario. Strålande väder, minst 25 grader. Nedcabbat. En sväng till vackra Siena. En sväng till fantastiska Volterra. Buss till Florens. Runt, runt i Grevé in Chianti och alla småbyar runt Chianti Classico området (Radda, Castellina, Panzano, Fonterutoli osv). Så j-a bra! I’ll be back och med en större resväska. Vi bodde på den “svenska” vingården Terreno kanske ska tilläggas.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

11 kommentarer
 • Underbara bilder och vilken härlig bil! 🙂 Toscana står på önskelistan för framtida Italien-resor, i år blir det Sperlonga och Rom i maj.

 • Mm, jag kan säga att bilen gjorde halva resan. Italienarna nickade instämmande när vi svischade förbi. Hoppas det blir Rom snart!

 • Vilken kanonresa det måste ha varit, det helt rätt med bilen för helhetsupplevelsen är jag säker på. Bilderna är suveränt bra.

 • Ser härligt ut, jättevackra bilder!
  Fast jag undrar lite var osten är?!
  Ni måste väl ha ätit massor av goda italienska ostar där nere, eller?

 • Härliga bilder men jag saknar dom med lera och blåljus:)
  Nejdå jag är bara avis, att glida runt i en Alfa Romeo och äta gott det vill jag också!!!

 • Ler när jag läser om din bilresa. Vi var till Toscana i juni och vi blev i och för sig aldrig stoppade av polis, men att köra bil i Italien var ett äventyr!

  Terreno vingård besökte vi och fick en fin guidad tur och provsmakning.

 • Haha.. ja fyfan, då trodde jag att resan skulle bli ett helsike. Terreno är ju väldigt trevlig plats på jorden =)

  Apropå Terrenos viner.. Deras Chianti Classico 2006 är väldigt bra tycker jag. Bästa på många år. Väldigt lik Barone Ricasoli’s Rocca Guicciarda.