16 april, 2024

Ett till vin till ost och dessert

Amarone della Valpolicella är ett ganska speciellt vin. Vinet har en hög alkoholhalt (ända upp till 17.5% har jag sett) och druvorna har torkat i minst tre månader innan de pressas. Druvorna i Amarone heter allt som oftast Corvina, Molinara och Rondinella. Hemvisten är en bit öster om Gardasjön i Veneto i nordliga delen av Italien.

Vinet kan upplevas som mjukt med liten strävhet med toner mörk frukt, körsbär, tobak med en ton av russin i unga exemplar. Just det här exemplaret; Capitel de´Roari har fått fin kritik för årgång 2005. Den som jag köpte var ju en 04:a såg jag när jag kom hem. Det är för övrigt en halvflaska.

En klassisk kombo är Amarone och en bit Parmigiano Reggiano, eller parmesanost som vi svennar säger. Vinet fungerar även bra till söta chokladdesserter. Jag tycker oftast att det räcker med att köpa en halvflaska Amarone. Visst, väntas 8 pers på besök, köp tre helor. Men vinets alkoholstyrka kan tära på en rejält.

Hittade denna artikel på Systembolaget om Amarone.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

8 kommentarer
  • Jag gillar också denna Amarone liksom Domini veneti, tom snäppet bättre än den dyrare A Amarone.. Har inte smakat så många fler än faktiskt.. Jag undrar om du har något riktigt favorittips på en god parmesanost från ostdisken?

  • Ah, jag gillar faktiskt en parmesan som lagrats 24 månader hellre än en 36 månaders. Den 3-åriga blir så himla träig och tvålaktig(inte alltid). På en ostprovning fick jag smaka en 3-årig variant som gjorts på mjölk på från den äkta Reggiana-kon(numera sällsynt). Osten var lite rödaktig i tonen och det gick tydligen åt grymt mycket mjölk per kilo. Det får nog vara min favorit ändå!

    Jag har dock ingen favoritproducent.

  • Men det var ju bara positivt att höra! Kul när det lite enklare slår det avancerade eller vad man ska säga.. Då blir det ett finare vin och en enklare ost då! Jag brukar numera köpa lite mer lagrade ostar och göra i småbitar när det är fest. Det är ofta mycket uppskattat! Men det är inte alltid som vinerna passar med ostarna tyvärr.. Det är en vetenskap det där som jag försöker lära mig. Har du något tips om en god brie och ett gott rödvin till?