15 juni, 2024

Ett vin till ost och dessert

Ett halvsött norditalienskt vin av typen Recioto är som gjord för att avnjutas till ost och desserter. Särskilt desserter med kakao, en Tiramisu passar också alldeles ypperligt. Just Reciotovinet är en venetiansk specialitet som har en lång historia.

De röda druvorna skördas för hand, oftast i slutet av september. Druvorna får sedan torka på långa halmmattor i cirka 120 dagar. Denna metod kallas “appassimento”. Denna metod ger druvor med en hög koncentration socker. I mitten av januari pressas druvorna. Vinet kan lagras 10-15 år men vem har tid aatt vänta så länge. Självklart mognar smaken, men den är squisito redan nu.

Ursprung: Veneto, Italien
Färg: Mörkt rubinröd med ung blåröd kant.
Doft: Djupt fruktig, läcker doft med bittersöt och kryddig ton, inslag av mörka körsbär, plommon och russin.
Smak: Syrligt frisk, fyllig och rikt fruktig söt smak med inslag av torkad frukt, angenäm liten strävhet och körsbärskärnig bitterhet. Komplext och smakrikt.
Passar till: Blåmögelost, parmesan, kakor, mörk choklad och desserter med choklad, frukt eller nötter.

Flagga Domìni Veneti Recioto della Valpolicella Classsico 2004 (nr 2304)

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

7 kommentarer
 • Yusen tack för ett nästan löjligt passande tips. Sitter precis och planerar en middag jag skall laga på lördag, och hade tänk göra just tiramisú till dessert (det var alldeles för längesedan, nämligen).

 • Ah perfekt 🙂
  Jag brukar servera den ganska svalt så de bittra körsbären visar sig. Prova även Delitia Recioto della Valpolicella Classico (nr 5329). Jag tror den är bra och finns nog i lager i större utsträckning.

  /Fredrik

 • Tackar för ett till tips. Jag ser att den förstnämnda finns på mitt närmaste Systembolag, det vid Globen, men det är ju jättebra att ha ett alternativ.

 • Vi drack vinet till tiramisú i går kväll, och jag måste bara tacka dig än en gång för tipset. Det var makalöst gott! Alla kring bordet blev vederbörligen imnponerade av hur oerhört bra de båda passade ihop.

  Tack för en oerhört bra, och inte minst snygg, blogg! Du kanske inte är så mycket för den typen av uppmärksamhet, men jag skickar en “utmärkelse” till dig för dina i mina ögon närmast folkbildande insatser ;).

 • Vad härligt, då kan jag slappna av lite.. Smaken är ju oftast som baken 😉

  Tack för dina vänliga ord, och du är ju fantastiskt produktiv; bra skribent fina bilder.. Det är inte svårt att få prestationsångest efter att ha vart inne på din blogg 🙂