5 oktober, 2023

Pancetta – Fett gott!

Jag kan inte påstå att jag är så bevandrad i pancettans underbara värld. Tycker mest “baconet” ser väldigt köttsnålt ut, mest strimmor av kritvitt fett. Min lokala månglare av bland annat pancetta försökte upplysa mig om att:

-Visst, det är inte Flens mest fettsnåla produkt och det är en väldig skillnad på pancetta och pancetta. Kanske har du bara smakat en dålig variant?

-Vad vet jag? Jag har ju bara köpt det en gång och det gjorde jag Spaghetti Carbonara på, ingen höjdare!

-Aha, det klassiska alltså..

-Ja, säger jag?!

-Det godaste enligt mina smaklökar är att skiva den tuuuunt och äta som den är. Den fungerar precis lika bra kallskuren tillsammans med några andra charkuterier eller snurrad runt en köttbit! Smaka på den här…

En tunn skiva sticks fram framför ögonen. En vit sak med hårstrån på… nej det var visst svålen. Väldigt skeptisk nu.. Blundar och äter. Har jag sagt att jag skär bort det fett som jag hittar på fläskotletter/kycklingfilé/oxfilé. Så att stoppa in en fettbit i munnen är en ren fobi.

-Hm, det smakar.. salt och gott utan någon härsken eftersmak. Inte segt och väldigt len att tugga på. Smälter nästan i munnen. Så det här är alltså skillnaden på råvaror och råvaror. Det är som vanligt. Bra saker kostar några fler pesetas. För det är faktiskt priset som gör detta till något som inte köps så ofta hemma hos oss. Då köper jag hellre carpaccio av något slag. Men det är dags att omvärdera.

Någon som vet ett bra recept med pancetta förutom Spaghetti Carbonara?

Wikipedia om Pancetta:

Pancetta (IPA: [panˈtʃetːa]) är italienskt saltat och lufttorkat sidfläsk. Pancetta översätts ofta med bacon, men pancettan skiljer sig från det man i svenskan avser med bacon genom att det är lufttorkat och vanligen inte rökt. Man kryddar pancettan och torkar den c:a tre månader.

Pancetta finns i många varianter. Olika delar av Italien producerar egna typer. På Korsika anses den vara en regional smak. Pancettan är vanligen rullad (se bilden) men kan även vara rak med det vita fettet längs ena sidan.

När den serveras som den är, skivas den rullade pancettan i mycket tunna skivor. Oftare används den för att krydda andra rätter, särskilt pastasåser. Ett populärt recept som innehåller pancetta kallas all’amatriciana efter staden Amatrice som ligger i provinsen Rieti i Italien.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer
  • Urbenade kycklinglår, finhackad pancetta blandat med rosmarin och salvia, vitlök och svartpeppar. Tryck in blandningen i låren och sätt in i ugn, lite vitt vin över efter ett tag. Mycket gott.

    Fredrik: Tackar, det ska genast provas.. har iofs bara fileér hemma, kanske kan funka också?