Kul att lära sig nåt nytt! Långlagrad parmaskinka av bättre kvalitet har ofta stor animalisk smak med en fin nötig och lite sötaktig ton. Tycker det är svårt att matcha dryck med skinka… ofta har det blivit nåt rött eftersom antipastotallriken ofta har andra köttiga inslag. Lika ofta har skinkan blivit sist kvar. Det kommer absolut inte hända om du häller en halvtorr Malvasia med lite bubblor i glaset eller ett bubblande rött som Guttornio, båda från Emilia-Romagna. Det är nåt med vinerna härifrån som verkligen skapar ljuvliga smakäktenskap med det animaliska fettet. I regionen är det allmänt känt att det är viktigt att dricka något som rensar gommen och känns fräscht – bubblor i vinet hjälper dessutom till med matsmältningen.
Nu finns det endast sorgliga viner på Systemet från Emilia-Romagna så du får helt enkelt beställa vi beställningssortimentet. Men det är det värt! Roberto på Gattimondo tar sedan någon månad tillbaka in ett gäng viner från Azienda Casello som befinner sig i vinområdet Colli Piacentini i västra Emilia-Romagna. Att vinerna ofta njuts i stora klunkar och är relativt billiga gör inte saken sämre!
Här är hela listan på Systembolaget!
La Tortafritteria – pop-up event den 4 dec
Pssst, by-the-way, bege dig till Torsgatan 5a den 4 december och smaka på viner och chark.. Läs mer här →