3 oktober, 2023

Terreno Vin Santo – Heligt vin

Då var det heliga vinet slut, urdrycket, uppsupet. En trevlig liten flaska som inhandlats på Terrenos vingård i hjärtat av Toskana i april. Det var inte det enda vinet vi fick med oss, men det var den enda som fått stå oöppnad… tills nyss då.

Vin Santo är ett sött vin ofta gjord på Trebbiano eller Malvasia och plockas ned för att hängas upp på vinvinden tills de torkat. Druvorna är nästan som russin när de pressas vilket ger en hög koncentration av socker i musten. Vinet fylls till hälften i små franska ekfat och mognadstiden kan vara allt från två till 10 år och längre. Vinet håller ofta 15-18%.

Terreno Vin Santo Chianti Classico 2000 DOC är en trevlig historia. Det luktar brända mandlar och torkad frukt. Den är inte så söt som jag minns andra vin santos jag smakat på. Nu jämför jag med Somavite på systembolaget som inte är direkt jättegott. Men det kan ju i och för sig bero på att det är liten annan kvalitet på Terrenos från år 2000. Smaken är lite fruktigare och lenare och passade förvånansvärt bra till chokladfondanten som Annelie gjorde på choklad från Amedei (bästa fondanten ever!). Värdparet hade annars ganska låga förväntningar på vinet. Jaja, men det var ju gott eller hur!

En knäckig dessertgjord på nötter eller med bränt socker, typ cremé caramel är annars det idealiska.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill