20 maj, 2024

Tiramisu

Lite väl mycket italienskt nu. Men vara bara tvungen att själv försöka göra en tiramisu med inspiration från restaurangen Linguini. Det ska bli intressant och se om den blir lika god! I så fall handlar det nog mest om nybörjartur.

Tiramisu

Ricetta per quattro genti

4st ägg (dela upp i vitor och gulor)
2 krm strösocker
250 gr mascarpone
Savoiardikex (halvt paket, 12 st kex)
4 msk florsocker
1 dl espressokaffe
0.5 dl marsalavin
kakao till garnering

Koka kaffet, gärna espressokaffe men det kanske går lika bra med vanligt starkt. Häll kaffet i en djup tallrik tillsammans med marsalavinet. Medans kaffet svalnar: Vispa vitor och strösockret så att du får en fast smet. Du ska kunna vända upp och ner på bunken utan att innehållet hamnar på finparketten, då är det nog vispat. Vispa även gulor och florsockret fluffigt. Ähh, vipsa det ett tag bara för jag fick det inte så himla fluffy fast jag vispade i minst 5 minuter.

Nu har du en skål med vispade gulor och en skål med vispad äggvita. Vänd ner mascarponen i skålen med äggulorna. Vänd sedan ned äggvitan i samma skål. Försiktigt.

Ta fram serveringskålar eller en gratängform.

Doppa ena sidan på kexet (1.2 sekundersdopp) lägg sedan i formen. Har du tänkt göra Tiramisun i serveringsskålar spelar det ingen roll hur du lägger i kexen, rada annars upp dem i två lager . Jag bröt mina mitt itu för att de skulle få plats. Varva med ägg- och mascarponesmeten. Fortsätt så tills kexen och smeten är slut. För en lite mindre mastig Tiramisu använder du bara färre kex. De sväller ganska bra.

Låt stå i kylskåp i 6-8 timmar. Ja, jag vet, jobbig väntan men det kostar att ligga på topp. Sist men inte minst, pudra över lite kakao. Och det blev ju jäkla gott minsann.. tjoohoo!

Att dricka till. En italienskt sött dessertvin av typen recioto passar perfekt till.

Delitia Recioto della Valpolicella Classico (nr 5329)

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

2 kommentarer