3 oktober, 2023

Taleggio – Lombardiets stolthet

Taleggio – en italiensk favorit. En av många kanske ska tilläggas. Osten kommer inte långt ifrån den flygplats du landar på när du åker med RyanAir till Milano.. just det Bergamo. Till alla Glenn därute kan ju tilläggas att Bergamos fotbollslag heter Atalanta! Staden Val Taleggio som osten härstammar ifrån ligger alldeles norr om Bergamo. Staden kanske till och med har ett taleggiomuseum?

Taleggio är en kittost med den traditionella kittostytan. Det finns till och med ett skimmer av grönt mögel på ytan. Den lagras sedan i ett antal månader för att sedan plockas ur grottan där den fått mogna.

Doften: Det doftar lite svamp och jäst. Den pastöriserade varianten är mindre komplex än den opastöriserade och det gäller både doft och smak. Om jag inte missminner mig är den pastöriserade dryga hundringen billigare. Men välj den opastöriserade i alla fall en gång. Det är den värd. Då är du förhoppningsvis även garanterad en grottlagrad ost.

Smaken: Taleggio håller cirka 40-50% fett vilket inte gör den till världens nyttigaste ost och det känns också i smaken. Den är rejält krämig med en gräddig eftersmak. Den opast. sorten smakar lite stall, svamp och lite jäst med en dos beskhet. Men det är balanserat och fint. Taleggion är ju annars känd av att vara lite av en grisen-i-säcken-ost. Den kan vara fantastisk lika gärna som den kan vara lite torr och tråkig.

Tänk på att äta taleggion rumstempererad!

Öl och vintips

Ja det är sant… Taleggio och öl passar bra tillsammans. Det är den lite jästiga smaken i osten som gör det tror jag. Men det är ingen vanlig Pripps Blå klass två som passar utan en ale eller ett klosteröl av typen Chimay som gör sig allra bäst tillsammans med osten.

Om du föredrar vin är ett sött att föredra, typ Sauternes och till och med ett Vin Doux Naturel. En italiensk Dolcetto eller Barbera fungerar också bra.

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

3 kommentarer
  • En av mina favoriter också. Fredagsklassiker: bröd, taleggio, ett glas rött samt eventuellt nån skinka. Inget mer.

    Jag har köpt en ekologisk taleggio några gånger men tyvärr har den varit mer än trevligt möglig mer än en gång, jag menar verkligen *hårigt* möglig, så numera håller jag mig undan från den sorten. tyvärr.

    Hehe.. ajdå, ja när det börjar växa hår på osten kan man nog kalla den vällagrad, eventuellt fellagrad 😉 Ja, det är inte dumt en fredag. Favoriten är en mörk(grov) ciabatta med taleggio, rosmarinskinka, hackade soltorkade tomater och lite rucola.