Många vininlägg nuförtiden. Alltsedan Carlo lockade med ett gäng viner från den legendariske traditionella producenten via ‘ugemailen‘ har jag suktat efter att få knäppa en av dessa åldringar. Nu blev det inte fler av denna variant, endast en enda från Carlos piemontesiska blandlåda som fick följa med hem. Så frågan är; värt att köpa fler? Jag har mina undringar, det är nämligen ett vin sammansatt utav olika druvor vanliga i Langhe, Piemonte: 85% nebbiolo, 10% Barbera, 5% Freisa. Lagrat på medelstora slovenska fat i 24 månader.
Guiseppe E Figlio Mascarello Langhe Status har en begynnande tegelfärg men ser inte direkt märkt utav tidens tand. Nebbioloaromerna finns där bakom med röda doftstråk men annars är det mörka frukter som dominerar. Björnbär(?) och en dos svarta körsbär. Kryddig med aningar av timjan med en ton av tjärad båt och lakrits. I munnen är det friskheten som slår mest som avslutas med en slingrande lakritsfisk. 11 år gammalt och smakar som 3. Tannierna är inte framträdande alls. Nja. Det är ett strukturerat vin men inte riktigt min kopp te. Jag gillar mer 100% Barbera eller 100% Nebbiolo. De har sådan potential var och en för sig – synd att blanda dem. Hellre denna om jag får välja!
Själv var jag över med båten i Helsingör och hittade Mascarellos 2006 Dolcetto d’Alba Santo Stefano di Perno samt 2004:an av den Barberan vi drack
Kan förstå din uppfattning om att ren nebbiolo eller barbera är bäst, men testa Conterno Fantinos Monprà. Den är ca 50/50 och riktigt bra.
Tomas: Tell me everything, var hittade du dessa godbitar?
Mats: Ah, får testa. Ser att Origo Wine tar in.
Ikväll ska jag prova Etna Rosso 2001. Spännande!
SuperBest
[…] Langhe Rosso 1997 som Carlo Merolli tokreat för 75 kr (Ord. pris 199 dkk). Jag har tidigare testat 1999:an av samma vin som jag upplevde som trevligt. 1997:an är en blandning av Nebbiolo(70%), Barbera(20%) och […]