30 november, 2021

Mascarello Langhe Rosso Status 1999

Många vininlägg nuförtiden. Alltsedan Carlo lockade med ett gäng viner från den legendariske traditionella producenten via ‘ugemailen‘ har jag suktat efter att få knäppa en av dessa åldringar. Nu blev det inte fler av denna variant, endast en enda från Carlos piemontesiska blandlåda som fick följa med hem. Så frågan är; värt att köpa fler? Jag har mina undringar, det är nämligen ett vin sammansatt utav olika druvor vanliga i Langhe, Piemonte: 85% nebbiolo, 10% Barbera, 5% Freisa. Lagrat på medelstora slovenska fat i 24 månader.

Guiseppe E Figlio Mascarello Langhe Status har en begynnande tegelfärg men ser inte direkt märkt utav tidens tand. Nebbioloaromerna finns där bakom med röda doftstråk men annars är det mörka frukter som dominerar. Björnbär(?) och en dos svarta körsbär. Kryddig med aningar av timjan med en ton av tjärad båt och lakrits. I munnen är det friskheten som slår mest som avslutas med en slingrande lakritsfisk. 11 år gammalt och smakar som 3. Tannierna är inte framträdande alls. Nja. Det är ett strukturerat vin men inte riktigt min kopp te. Jag gillar mer 100% Barbera eller 100% Nebbiolo. De har sådan potential var och en för sig – synd att blanda dem. Hellre denna om jag får välja!

Dela om du villFacebookTwitter
Säg nåt om du vill

5 kommentarer